Voedselverspilling vormt een steeds groter probleem, ook in Nederland. In Nederland verspillen we samen jaarlijks zo’n 590 miljoen kilo eten. Dit fenomeen heeft geleid tot de vraag: hoe kunnen we voedselverspilling tegengaan? Neem de stichting Samen Tegen Voedselverspilling als voorbeeld: deze organisatie heeft de mooie groene ambitie om samen met verschillende bedrijven en organisaties voedselverspilling te verminderen. Allereerst is het doel van Samen Tegen Voedselverspilling om voedselverspilling te halveren in 2030. Dit zou moeten betekenen dat we gezamenlijk hard ons best moeten doen om voedselverspilling te verminderen.

Als consument zijn er verschillende manieren om je voedselverspilling tegen te gaan. Zo kun je gerichter boodschappen doen, apps tegen voedselverspilling gebruiken en daarnaast ook letten op THT data. Op deze pagina geven wij onze tips. Maar laten we beginnen bij het begin: welk voedsel verspillen we het meest?

Top 10 verspild vast voedsel:

1. Brood en deegwaren
2. Zuivel (exclusief kaas)
3. Groenten
4. Fruit
5. Aardappel
6. Sauzen en vet
7. Vlees en vleeswaren
8. Pasta
9. Gebak en koek
10. Snoep en snacks

Top 5 verspild vloeibaar voedsel:

1. Koffie en thee
2. Zuivel
3. Frisdrank en sappen
4. Wijn en bieren
5. Sauzen

Oorzaken voedselverspilling

Er is sprake van voedselverspilling indien voedsel is geproduceerd ter behoefte van menselijke consumptie en niet wordt gebruikt. De meest voorkomende oorzaken van voedselverspilling, volgens het Voedingscentrum, zijn dan o.a: meer ingekocht dan eigenlijk nodig was, te veel gekookt of bereid en het verkeerd bewaren van voedsel. 

Het is belangrijk dat we ons ook als consument verantwoordelijk voelen voor voedselverspilling. Voedselverspilling verminderen kan op verschillende manieren. Zo kunnen supermarkten, die hierin een belangrijk aandeel hebben, proberen voedselverspilling tegen te gaan door duurzamere afspraken te maken met hun leveranciers, kwaliteitsnormen aan te passen en nieuwe technologieën toe te passen.

Als consument je voedselverspilling tegengaan

Voedselverspilling gebeurt op grote schaal, wat het lastig kan maken om als consument het verschil te kunnen maken. Gelukkig kun je ook als consument zelf voedselverspilling tegengaan. Hoe je dat doet? Er zijn verschillende manieren, startend met hoe je de boodschappen doet. Hier onze tips:

Voedselverspilling tegengaan: de boodschappen

Laten we beginnen bij de boodschappen. Hoeveel en wat voor voeding je in huis haalt kan al een groot verschil maken bij voedselverspilling tegengaan. Hier onze tips.

  1. Check wat je nog hebt. Achterhaal eerst wat je écht nodig hebt door je voorraad te checken. Wat ligt er nog in je koelkast, vriezer en voorraadkast? Het is ook een goed idee om restjes op een vaste plek te bewaren zodat je gelijk ziet wat je nog hebt.
  2. Plan vooruit. Als je voedselverspilling wil tegengaan is het handig om vooruit te plannen. Plan zo veel mogelijk van je maaltijden uit, inclusief de hoeveelheden die je denkt nodig te gaan hebben. Ook is het handig om overlap te creëren in de ingrediëntenlijst. Eet je maandagavond crème fraîche bij je Mexicaanse wraps? Probeer dan voor later in de week ook een recept te kiezen waarin je de crème fraîche op kunt maken. Op deze manier naar je ingekochte voeding kijken voorkomt dat je aan het einde van de maand halve bakjes sauzen en deels opgegeten eten weggooit. Zonde!
  3. Maak gebruik van apps die voedselverspilling tegengaan, zoals Too Good To Go. Op deze manier koop je bewust voedsel in die nog prima bereid en gegeten kan worden, maar niet meer door de supermarkten en winkels verkocht kan worden. Hierover zometeen meer.

Voedselverspilling tegengaan in de keuken

Je kent het vast: aan het einde van de week of maand check je je koelkast, om vervolgens aangebroken pakjes groenten, sauzen en smeersels te zien liggen die niet meer goed zijn. Dit voorkom je natuurlijk deels tijdens het boodschappen doen. Maar hoe kun je ook voedselverspilling tegengaan in de keuken?

  1. Koken op maat. Weeg alles af wat je nodig hebt en houd je aan het recept. De onderstaande porties zijn standaard en makkelijk om aan te houden:
  • 200 gram groenten per persoon
  • 150 gram vis of vlees per persoon
  • 60 gram rijst, granen of peulvruchten per persoon
  • 125 gram pasta per persoon, als je een hoofdgerecht kookt
  1. Verschil tussen THT-en TGT datum. Voedselverspilling is vaak het resultaat door het verkeerd interpreteren van de THT en TGT datum. Waar de THT slechts een kwaliteitsgarantie is, weergeeft de TGT wel de uiterste datum voor consumptie. Je kan dus het beste altijd even ruiken, proeven en kijken hoe een product/ingrediënt eruit ziet, voordat je het weggooit. Tip: deel je koelkast op de FIFO methode in om zo voedselverspilling te verminderen. Oftewel, First In First Out.
  2. Correcte temperatuur en bewaarplek. Wist jij dat de ideale temperatuur voor een koelkast gezet is op 4 graden celsius. Het voedingscentrum ontwierp een wijze sticker: wat kan je wel-en niet in de koelkast bewaren?
  3. Restjesdag en sharing is caring. Heb je te veel gemaakt? Neem het mee als snack, lunch of warm/bak het op als lunch. Scheelt bedenken wat je wilt eten, dat bezoekje aan de supermarkt wat op 10 min fietsen is, bespaart tijd én het is goed voor je portemonnee. En voor het milieu natuurlijk :). Wat je natuurlijk ook kunt doen, is vrienden, familie of collega’s uitnodigen. Niet alleen een duurzame maar ook gezellige manier om voedselverspilling te verminderen. Talking about team effort ;).
‘Eten is om te eten, weggooien is zonde’ video van het Voedingscentrum

Voedselverspilling tegengaan: handige apps 

Al eerder aan je voorgesteld, was de app Too Good To Go. Hier maak jij een stap tegen voedselverspilling en red je een box met (h)eerlijke inhoud voor tussen €3 en €7,50, afhankelijk van wat er in zit en waar je hem koopt. Je kan een box kopen van een bakker, supermarkt, kaasboer restaurant en zelfs een wijnboer. Scheelt weer voor op de vrijdag-en zaterdagavond ;), Meer weten over dit bedrijf? 

De tweede app die interessant is om voedselverspilling mee te verminderen, is Empty Fridge. Deze handige tool is een ware inspiratiebron van recepten. Tik het product in, wat jij in de koelkast hebt liggen, via de zoekfunctie et voìla. Complimenten gekregen over het gerecht? Sla ‘m op en verras andere gasten met jouw (h)eerlijke voedselverspilling skills. 

No Waste, perfect voor de fanatieke en nauwkeurige planner, die ook nog eens duurzame ambities heeft. Door het bijhouden van jouw persoonlijke voorraad, evenals de houdbaarheidsdatum, weet je precies wat je hebt en wat niet. Ook handig: de lijstjes kun je gemakkelijk met elkaar delen. 

Last but not least; sharing is really caring en vooral met de app Thuisgekookt. Vind jij het leuk om te koken voor verschillende mensen of kan je zelf tijdelijk geen verse maaltijden koken? Dan is deze verbindende app wat jij nodig hebt. Hoe het werkt, is als volgt: Wanneer je zelf graag kookt kun je je aanmelden als kok of je kan een gerecht ophalen. Als je het mij vraagt, een hele zachtaardige en goede manier om voedselverspilling tegen te gaan. 

Leestip: wij schrijven vaker over duurzaam koken. Lees alles over duurzame pannen of vegan koken.