Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Heb jij wel eens een item gekocht op Vinted, de app via waar je tweedehands kleding en schoenen kunt (ver)kopen? De populariteit van Vinted is in korte tijd geëxplodeerd. Het van oorsprong Litouwse bedrijf heeft ongeveer 40% van de tweedehandsmarkt in Europa in handen.  In 2021 werd Vinted al uitgeroepen tot meest duurzame Europese marktplaats. Nu doet het bedrijf er nog een schepje bovenop met hun eigen, duurzame bezorgservice.

Meest duurzame marktplaats

In 2021, scoorde Vinted een score van 70/100 op de duurzaamheidsmeter van Cross Border Commerce Europe. Daarmee werd Vinted uitgeroepen tot meest duurzame marktplaats van heel Europa. Daarmee haalde het bedrijf eBay in. Op de Vinted app kun je online je oude kleding, schoenen of andere producten verkopen aan andere consumenten door heel Europa. Dat bevordert de circulariteit van de producten en is bovendien goed voor je portefeuille. Op dit moment is de markt voor tweedehandskleding echt booming. Volgens Cross Border Commerce Europe – die de prijs uit heeft gereikt – groeit de tweedehandsmode momenteel 11 keer sneller dan traditionele winkels. “Tegen 2030 zal de markt twee keer zo groot zijn als die van fast fashion.”

Europese koploper

Vinted is daarin een absolute koploper. In 2020 werd het Nederlandse United Wardrobe al door Vinted overgenomen. Inmiddels heeft de app zo’n 25 miljoen actieve gebruikers door heel Europa. Er worden ongeveer 180 tot 200 miljoen producten online aangeboden op de app. Volgens Vinted zelf wordt 50 procent van de geplaatste artikelen binnen 24 uur verkocht. Een gemiddelde gebruiker kan zo’n 200 euro per maand verdienen door oude kleding en schoenen aan te bieden op de app. In 2019, haalde CEO Thomas Plantenga 128 miljoen euro op waarmee Vinted door kon groeien van scale-up naar unicorn. Quote schat de waarde van het bedrijf momenteel op zo’n €3,5 miljard. 

Vinted bezorgdienst

Nu volgt er een nieuwe en duurzame toevoeging aan de diensten van het bedrijf. Vinted start namelijk een eigen bezorgservice, genaamd Vinted Go. Ze hopen hiermee het bezorgproces duurzamer en efficiënter in te richten. In Parijs wordt er al met eigen lockers gewerkt en met elektrische voertuigen van Vinted Go gereden, aldus Business Insider. De service kan zowel door gebruikers van de Vinted app die een pakket willen verzenden naar een koper, als door bedrijven gebruikt worden. 

Pakketten worden dan niet meer aan de deur bezorgd, maar maken gebruik van PUDO. Dat staat voor Pick Up – Drop Off, de zogenaamde pakketpunten waar pakketten in kluizen worden bewaard. Dit zorgt voor CO2 besparing in de last mile. Eerder onderzoek toont aan dan het gebruik van afhaalpunten kan leiden tot minder verkeer en minder uitstoot. Wanneer een pakketbezorger met één stop op het afhaalpunt een groter aantal stops in de wijk kan vermijden, zal dat uiteindelijk resulteren in een hoge CO2-reductie binnen de branche. Dat blijkt uit onderzoek van TNO

Wil je meer lezen over duurzame ontwikkelingen? Lees dan Online fashionplatform Zalando wordt steeds duurzamer