Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Onze huidige vorm van landbouw is niet duurzaam. Landbouw doet een te groot beroep op grondstoffen, water en energie en is ongezond voor landschap, mensen en landbouwdieren. Daarnaast belast het ons milieu en tast het de biodiversiteit aan. In de toekomst, moeten we overstappen naar een vorm van duurzame landbouw. Nieuwe technologieën tonen aan dat dit weldegelijk kan. Zoals bijvoorbeeld deze onderwaterboerderijen in Italië, genaamd: Nemo’s garden.

Het ontstaan van onderwater landbouw

In de zomer van 2012, genoot Sergio Gamberini, oprichter van de Ocean Reef Group, van een duikvakantie aan de Italiaanse Rivièra. Op een dag tijdens zijn vakantie ging het gesprek over op één van zijn andere passies: tuinieren. Hij vroeg zich af: zou het mogelijk zijn om onder water de perfecte groeiomstandigheden te creëren voor een kruid zoals bijvoorbeeld basilicum? Zoals de meeste kruiden verkiest basilicum een beschutte, zonnige plaats, met een goede bodem en een stabiele temperatuur. Hoe bizar het idee ook leek, besloot Gamberini zijn twee passies met elkaar te combineren in een innoverend project. Het leidde tot experimenten met een aantal transparante biosferen, die hij zo’n 6 meter onder het zeeoppervlak liet zinken en met lucht liet vullen. Hij creëerde daarmee een alternatief systeem van landbouw, en dat onder water. En dat niet alleen voor basilicum, maar voor nog veel meer gewassen.

Het innoverende project: Nemo’s Garden 

De onderwaterboerderijen van Nemo’s Garden bestaan momenteel uit 6 met lucht gevulde peulen van doorzichtig plastic, die op de bodem van de zee zijn verankerd met touwen, kettingen, gewichten en schroeven.  In deze zogeheten biosferen groeien verschillende soorten gewassen en planten. Ze worden gehydrateerd door de waterdruppels die condenseren op de binnenwanden van de biosferen. Bovendien zorgt de (bijna) constante temperatuur tussen dag en nacht voor ideale groeiomstandigheden van de planten, aldus de wetenschappers achter het project. Met een webcam worden de gewassen dag en nacht op afstand gecheckt door het team. Een controlecentrum op het land stelt de wetenschappers in staat de status van de gewassen te volgen zonder elke dag naar beneden te hoeven duiken om ze te verzorgen.  Zijn de gewassen volgroeid, gaan de duikers naar beneden om ze boven water te halen. Daarna kunnen ze de verkoop in.

Een duurzame vorm van landbouw 

Het project is bedoeld om van onderwaterlandbouw een economisch-levensvatbare, alternatieve vorm van landbouw op lange termijn te maken. Nemo’s Garden is namelijk een milieuvriendelijk en zelfvoorzienend project. Net zoals in een conventionele kas, wordt er een microklimaat ontwikkeld en zorgen de thermische omstandigheden binnen de biosferen voor optimale omstandigheden voor plantengroei en gewasopbrengsten. Maar dan zonder extra energiebronnen en met zeer minimale – zo niet geen – interactie met het (mariene)milieu en de verwante ecosystemen. Bovendien wordt er veel kostbare grond bespaard.

Wil jij meer lezen over de toekomst van landbouw? Lees dan Door gebruik van deze landbouwrobot kunnen boeren duurzamer worden