Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Vietnam stopt onmiddellijk met de handel van exotische, wilde dieren en de producten die daarvan afkomstig zijn. Hieronder vallen bijvoorbeeld ook ivoor, de hoorns van neushoorns en schubben van schubdieren. Dit heeft de premier van het land, Nguyen Xuan Phic, donderdag bekend gemaakt.

Risico op nieuwe zoönosen indammen

Deze nieuwe regelgeving is er gekomen om het risico op nieuwe zoönosen, zoals het coronavirus, te verkleinen. Het coronavirus was mogelijk afkomstig van een markt in Wuhan, China, waar wilde dieren werden verhandeld. Deze wilde dieren, zoals slangen, vleermuizen en schubdieren kunnen gemakkelijk dodelijke ziektes aan de mens overdragen.

‘’We kijken met open ogen naar de uitbraak, kopen mondkapjes, hopen dat de gevolgen meevallen en gaan naarstig op zoek naar een vaccin. Terwijl de echte oorzaken geen aandacht krijgen.’’ aldus Bernd Timmerman, historicus en socioloog.

Om toekomstige pandemieën te voorkomen is het belangrijk om de focus bij preventie neer te leggen en onze kijk en omgang met dieren te herzien. Naast Vietnam, heeft China ook al een verbod opgelegd op het eten van wilde dieren. Dit zijn al twee grote stappen in de goede richting. Hopelijk zorgt deze ban voor bewustwording en sluiten er snel meer landen aan.

Vietnam speelde hoofdrol in handel bedreigde, wilde dieren

In het land zijn veel markten waar mensen handelen in bedreigde, exotische diersoorten en de producten van deze dieren. Beide worden op grote schaal vanaf Vietnam naar China en andere Aziatische landen vervoerd en daar verhandeld. Naast de markten is de dierenhandel op het internet ook groot.

Een belangrijke reden voor het gebruik van wilde dieren in deze landen is de traditionele geneeskunde en de medicijnen die hierbij worden gebruikt. Gelukkig is de handel op lokale wildmarkten, via sociale media, op internet en in advertenties van online kranten nu verboden.

Bedreigde diersoorten maken weer kans

Naast het voorkomen van een nieuw gevaarlijk virus voor de mens, is dit verbod ook goed nieuws voor veel ernstig bedreigde diersoorten. Zo zorgde China er tien jaar geleden voor dat de vier soorten Aziatische schubdieren praktisch zijn uitgestorven. Vervolgens stapte het land over op de vier Afrikaanse soorten schubdieren, die al snel ook bedreigde diersoorten zijn geworden. Gelukkig werd eerder dit jaar het schubdier van de medische ingrediëntenlijst afgehaald door China.

Het handelsverbod van Vietnam en China is dus een eerste stap in het beschermen van de diersoorten. De natuurorganisaties in Vietnam zijn dan ook blij dat de maatregel is afgekondigd, maar vinden dat er strengere regelgeving moet komen met betrekking tot het houden van wilde beesten als huisdier. Dit zou namelijk nog een gat in de nieuwe regelgeving kunnen zijn.

Wil je meer lezen over de bescherming van (bedreigde) diersoorten? Lees dan hier verder.