Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Maandag 8 maart was het weer zo ver: de start van de (alweer) vierde editie van de week zonder vlees. De campagne hoopt dit jaar weer Nederlanders bewuster te maken van de positieve impact die minder vlees eten met zich mee draagt. Doe jij ook mee? 

Nationale Week Zonder Vlees

De Nationale Week Zonder Vlees werd in 2017 het leven in geroepen door Isabel Boerma, tevens oprichter van de Hippe Vegetarier. Het initiatief groeide snel uit door een grote landelijke campagne, die breed wordt gedragen door verschillende partners uit de voedselindustrie. Sinds 2017 is de Nationale Week Zonder Vlees ieder jaar in maart teruggekeerd. Jaarlijks hoopt de campagne niet alleen de CO2-uitstoot en het watergebruik van de vleesindustrie in die week terug te dringen, maar de week dient ook ter inspiratie. De korte proefperiode als vegetariër is een uitgelezen moment om te ervaren hoe makkelijk het kan zijn om zonder vlees door het leven te gaan. De campagne laat ook zien dat een kleine verandering, een grote invloed kan hebben op mens, dier en milieu. 

1.889.508 liter water bespaard

De Nationale Week Zonder Vlees laat je realiseren dat je door een week geen vlees te eten, een grote impact kan maken. Zo kun je bijvoorbeeld op de website live zien hoeveel liter water, kilometers autorijden en aantal gram vlees er deze week door het aantal deelnemers wordt bespaard. 

Momenteel telt de vierde editie al meer dan 18.000 deelnemers. Als al deze deelnemers daadwerkelijk de hele week geen vlees consumeren, dan wordt er in totaal 1.889.508 liter water, 14.405 kilogram dierenvlees en 1.477.932 kilometers autorijden bespaard deze week. Dat komt dus neer op 101 liter water, 97 kilometers autorijden en 770 gram vlees per persoon, in één week!

Receptenboekje

Veel mensen zouden wel graag minder vlees willen eten, maar weten niet wat ze dan moeten koken. Ook hier biedt de Nationale Week Zonder Vlees dit jaar een helpende hand. Alle deelnemers die zich via de website hebben ingeschreven, krijgen toegang tot een gratis receptenboekje met allerlei vegetarische gerechten om de zeven dagen door te komen. Van ontbijt, lunch tot diner.

Recepten en Inspiratie. Bron: Nationale Week Zonder Vlees

Daarnaast valt er op de website veel informatie te vinden omtrent vegetarisch en veganistisch eten. De Nationale Week Zonder Vlees heeft met behulp van de informatie van het Voedingscentrum en de Vegetariërsbond een overzicht gemaakt van de belangrijkste aspecten en vragen rondom vegetarisch eten, van gezondheid tot praktische tips. Aanmelden en meedoen kan nog steeds. 

Eén dag per week zonder vlees?

Ook buiten de Nationale Week Zonder Vlees kan je je inzetten voor een beter klimaat door minder vlees te eten. Bijvoorbeeld door mee te doen aan Meatless Monday, waarbij je elke maandag vegetarisch eet. Als je standaard één dag in de week geen vlees eet, begint het verschil voor mens, milieu en dier pas echt op te tellen. Wanneer je langer dan een jaar één dag per week geen vlees eet, bespaar je namelijk 6 kilo aan vlees, zo’n 587 kilometer rijden met de gemiddelde auto en 750 liter aan water. 

Wil je meer lezen over vegetarisch eten? Lees dan hier verder.