Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Door de maatregelen van de afgelopen weken blijven mensen wereldwijd massaal thuis. Er zijn gelukkig ook positieve effecten door deze maatregelen. Al vrij snel na het wereldwijd nemen van maatregelen nam de natuur het op verschillende plekken over, hier gaven wij eerder 3 voorbeelden van. Ook afgelopen 2 weken waren er weer verschillende nieuwe voorbeelden hiervan. 

Olifanten houden een feestje

De olifanten in de provincie Yunnan in China hebben de afgelopen weken vrij spel. Zij trekken zich helemaal niks aan van wat er allemaal speelt, en vonden zelfs een voorraad maiswijn (30 liter). Volgens verschillende media hebben de olifanten alles opgemaakt en zijn ze even laten in een weiland in slaap gevallen. Aangezien wij het voorlopig niet kunnen, mag de natuur best een feestje geven als wij weg zijn.

Bron: Facebook

Olifanten zijn niet vies van een beetje alcohol. Er zijn veel andere voorbeelden olifanten die alcohol consumeren. In Zuid-Afrika doken er eerder al verhalen op van olifanten die herhaaldelijk oud fruit consumeerden, om vervolgens dronken over de savanne te struinen. Doordrinken moeten ze wel. Uit een studie uit 1984 blijkt dat olifanten van 3 ton, ongeveer 10 liter alcohol (bij 7%) kunnen consumeren voordat ze de effecten merken.

Schildpadden kunnen onverstoord broeden in Brazilië en India

De verlaten stranden in Brazilië hebben positieve effecten op een bedreigde zeeschilpaddenpopulatie. Afgelopen week is er namelijk ongestoord een nieuwe lichting zeeschildpadden naar de zee vertrokken. De vele bezoekers van het strand vormen normaal een grote bedreiging voor dit proces. De Hawksbill zeeschildpad legt zijn eieren namelijk in het zand. Deze moeten normaal intensief worden beveiligd voor alle bezoekers.

Dit was dit keer niet het geval. Slechts een handje vol mensen waren getuige van de jaarlijkse trek van de schildpadden naar de zee. Hierbij werden 87 groene schildpadden en 204 hawksbill schilpadden geboren. In India ontstonden soortgelijke situaties.

De luchtkwaliteit verbetert aanzienlijk

Het verminderen van het verkeer en industriële activiteit heeft ervoor gezorgd dat de luchtvervuiling over de hele wereld is verminderd. Volgens China’s ministerie van ecologie en milieu is in China het gemiddelde aantal dagen van goede luchtkwaliteit, in vergelijking met dezelfde tijd vorig jaar, met 21,5% verhoogd afgelopen februari. Vergelijkbare patronen zijn gemeten als gevolg van de lockdown in Italië, het land dat nu het meest lijdt van het virus.

Voorzitter Patrick Fung, van Clean Air Network in Hong Kong, gelooft dat de recente periode van schone lucht een eerste stap kan zijn naar veranderingen op de lange termijn. Terwijl het onconventioneel is voor de menselijke populatie, zorgt de lockdown voor de nodige ecologische reset van het klimaat, wat onze planeet de kans geeft om op adem te komen en te herstellen. Laten we hopen dat ook na de maatregelen deze positieve trend wordt doorgezet.

Dieren veroveren het straatbeeld in Spanje

Doordat de straten in Spanje volledig verlaten zijn. Trekken verschillende dieren langzaam de steden in. Zo doken er deze week filmpjes op van beren in de buurt van Madrid. Of dit wenselijk en veilig is voor de dieren is natuurlijk nog een tweede vraag.

Ook de pauwen in Spanje gingen deze week op avontuur. Dit is goed te zien in het volgende filmpje.