Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Koffie, we houden er (bijna) allemaal van. En dat is niet zo gek, want uit onderzoeken blijkt dat Nederlanders de meeste koffie per dag drinken: zo’n 2,4 kopjes. Maar waar de meeste koffiedrinkers zich waarschijnlijk niet zo bewust van zijn, is de impact die het cafeïnedrankje op het milieu heeft. In dit artikel geven we je vier tips om jouw koffie-footprint te verkleinen.

De milieu-impact van jouw kop koffie

De impact op het milieu van jouw kopje koffie wordt bepaald door de diverse stappen en keuzes die in de keten worden gemaakt. Denk aan de landbouw, het transport, het branden en de consumptie van de koffie. Als je alle schakels bij elkaar optelt komt dit neer op zo’n 4 kilo CO2-uitstoot per kilo koffie.

Processed with VSCO with k3 preset

Per kopje is dit ongeveer 36 gram CO2. Dit lijkt misschien niet extreem veel, maar als je je bedenkt dat wij Nederlanders 10,6 kilo koffie per jaar consumeren, dan is dat niet niets.

“Kies voor een zwart bakkie, verse bonen, een eigen koffiebeker en let op de keurmerken.”

Als je dit gegeven vervolgens vermenigvuldigt met zo’n 17,4 miljoen inwoners, kom je uit op een nationaal verbruik van 184 miljoen kilo koffie met een uitstoot van ruim 800.000 kilo CO2. En dan is dit alleen de milieu-impact van de consumptie van de koffie. Hierbij is er uitgegaan van zwarte koffie, wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een cappuccino met koemelk dan is je koffie-footprint al snel zes keer zo hoog.

Dus, hoe kan het beter?

Dan nu over naar de tips! Hiermee kun jij gemakkelijk jouw steentje bijdragen aan een duurzamere wereld. Kies voor een zwart bakkie, verse bonen, een eigen koffiebeker en let op de keurmerken.

Tip 1: Kies voor een espresso, lungo of americano; dus een zwarte koffie zonder suiker of melk. Dit maakt jouw bakkie al meteen duurzamer. Kies je toch voor een cappuccino of een latte macchiato, ga dan voor plantaardige melk zoals soja-, amandel-, kokos- of havermelk. Genoeg duurzame keuzes dus!

coffee drink in glass cuo on a table

Tip 2: Kies voor verse bonen of filterkoffie in plaats koffie-cups. Wanneer je wel voor capsules kiest, heb je per kopje koffie toch weer extra afval. Ga dus voor een koffiemachine met verse bonen. Daar ruikt je keuken ook nog eens heerlijk van! Een budget-proof variant hiervan is een filterkoffieapparaat of een french press. Ook hiermee kun je heerlijke bakjes zetten. Kun je toch echt niet zonder je Senseo- of Nespresso-apparaat? Er bestaan ook herbruikbare koffiecups en vaak kun je je kant-en-klare koffiecups ook inleveren zodat deze worden gerecycled.

Coffee capsules compostable. Colorful espresso pods, eco friendly, aluminum free with green ring on blue background

Tip 3: Neem onderweg je eigen beker mee. Hierdoor krijg je jouw to go koffie niet steeds in een wegwerpbeker. Zorg dus dat je altijd een koffiebeker in je tas hebt; zo bespaar je een hoop afval!

Heb je er nog geen en weet je niet zo goed waar je die kan halen? Meestal bij de koffie tentjes zelf, kun je er een kopen. Je kan ook kijken op de website van Be O Lifestyle. Zij bieden een duurzame Be O cup gemaakt van gebruikte plantaardige oliën.

Be O Lifestyle
Be O Cup van Be O Lifestyle

Tip 4: Let op de keurmerken. Zie jij door alle keurmerken het bos niet meer? Herkenbaar. Gelukkig kun je via deze keurmerkenwijzer gemakkelijk zien op welke punten de keurmerken scoren. Denk aan milieu, mens, dier, transparantie en controle.

Wil je meer tips over simpele trucs die je leven snel verduurzamen? Lees dan hier verder. Of hoe je een duurzaam cadeau kunt geven aan iemand? Klik dan hier.