Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Vorige maand zijn er jonge wolven geboren op de Noord-Veluwe. Dat maakte Omroep Gelderland op 1 juli bekend. Vorig jaar werden er al vijf jonge wolven geboren. Vermoedelijk is het hetzelfde stel wolven dat nu opnieuw wolvenwelpen op de wereld heeft gezet.

Gedeputeerde Peter Drenth maakte het nieuws bekend tijdens een vergadering over het wolvenbeleid. Ze vermoeden dat de welpen ergens in de maand juni geboren zijn. De beelden van de vier nieuwe jonge wolven zullen niet vrijgegeven worden, omdat ze niet willen dat mensen zelf gaan zoeken naar de dieren.

Hoeveel wolven leven er nu op de Veluwe?

Vooralsnog zijn er vier stuks gespot op camerabeelden, maar het zou kunnen dat er meer zijn geboren. De teller lijkt voor nu te staan op een totaal van tien wolven in de roedel: de ouders en acht jonge wolven. Van de vijf geboren wolfjes van vorig jaar werd er namelijk onlangs één aangereden. Van de acht overgebleven wolfjes, zijn er drie spoorloos. Daarnaast lijkt er nog één vrouwtje op haarzelf te leven midden op de Veluwe.

Wolven zijn verantwoordelijk voor 0.04% van faunaschade

Of de komst van de wolf moet worden gezien als geluk of gevaar, is nog altijd een veelbesproken vraag. Hoewel duidelijk is dat wolven niet snel een mens zouden aanvallen, zijn boeren bang voor hun vee. Meerdere aanvallen hebben plaatsgevonden in de afgelopen jaren waarbij per keer tientallen schapen gedood werden. Boeren hebben recht op een schadevergoeding als wolven voor problemen zorgen.

Tot nu toe lijkt de schade echter mee te vallen: tussen 1 november 2018 en 1 november 2019 waren wolven verantwoordelijk voor een schamele 0,04 procent (ruim 10.000 euro) van de uitgekeerde schade, volgens BIJ12. De meeste schade werd veroorzaakt door ganzen.

Wil je verder lezen over wilde dieren op de Veluwe? Lees dan hier verder over de goudjakhals of de wolf.