Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De coronacrisis is de perfecte tijd om jezelf in te zetten voor anderen door middel van vrijwilligerswerk. Natuurlijk het liefst virtueel of op afstand. In dit artikel vind je vier manieren om vrijwilligerswerk te doen vanuit huis.

Mensen zijn meer gestrest, hebben minder sociaal contact en voor veel mensen zijn hobby’s of vakanties weggevallen door de coronacrisis. Virtueel vrijwilligerswerk zou een oplossing kunnen bieden voor individuele sociale problemen die corona met zich mee heeft gebracht. Onderzoek heeft aangetoond dat vrijwilligerswerk mensen vrolijker, dankbaarder en zelfverzekerder kan maken. Voor de vrijwilliger zelf kan vrijwilligerswerk een enorme voldoening zijn. Je draag immers wat bij aan de samenleving en hebt sociaal contact. Lees snel verder voor vier manieren om vrijwilligerswerk te doen vanachter je computer.

Gebruik je talent of hobby

Is jouw talent een gitaar spelen, zingen of dansen? Maak mensen blij met jouw talent door dit met hen te delen. Zo zou je een online gitaarles, zangles of kookles kunnen organiseren. Ben je helemaal thuis in de fitness? Organiseer dan een online fitness class en help mensen om aan het bewegen te komen. Je kunt hiermee misschien wel een klein zakcentje verdienen of geld ophalen voor een goed doel. Zo heeft Patrick Rodio, een hardloper uit Amerika, geld opgehaald voor het goede doel met zijn enorme loopvermogen. Verder zou je met je kennis een steentje kunnen bijdragen aan de maatschappij. Zet je computer skills in en maak een website of installeer een programma zodat mensen met elkaar in contact kunnen komen. 

Help tieners met schoolwerk

Spreek je een tweede taal of ben je goed in wiskunde? Meld jezelf aan via sociale media en help pubers en kinderen het schooljaar te halen. Bijles geven is erg gemakkelijk te doen via Zoom of Skype. Wanneer je een gedragswetenschapsstudie doet, zou je bijvoorbeeld ook aan de slag kunnen gaan als kindercoach. In deze tijd hebben sommige kinderen en pubers meer ondersteuning nodig dan normaal.

Online babysitten!

Veel ouders vinden het moeilijk om hun werk te combineren met de dagelijkse huishoudelijke taken. Je kan deze mensen te helpen door online te babysitten. Vermaak kinderen een uurtje of langer zodat de ouders even een pauze kunnen nemen of ongestoord door kunnen werken. 

Aandacht voor de kwetsbaren

Kwetsbare en eenzame mensen in de samenleving hebben het in deze tijd erg zwaar. Eenzaamheid is een serieus probleem. Het kan namelijk leiden tot depressies, Alzheimer en beroertes. Help deze mensen door bijvoorbeeld een potje bingo of schaken te spelen. Of klets simpelweg even met deze mensen via de telefoon. Ook zou je deze mensen op de ouderwetse manier een kaartje kunnen sturen om te laten weten dat er iemand aan hun denkt. 

Wil je nog meer tips over wat je kunt doen tijdens de coronacrisis? Lees dan hier verder.