Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Het dagelijks poetsen van onze tanden is zo normaal dat we er vaak niet eens bij stilstaan. Als er een tube leeg is, hebben we vaak al een nieuwe in de kast staan. Naar schatting worden er jaarlijks 20 miljard tandpastatubes verspreid. Momenteel worden de tubes niet gerecycled waardoor al deze lege tubes ongemerkt zorgen voor een grote berg afval.

Waar zijn tandpastatubes van gemaakt?

Tandpastatubes zijn vaak gemaakt van een combinatie van verschillende soorten plastic en aluminium. Het plastic wordt vaak gemaakt van aardolie door het scheiden en koppelen van chemische verbindingen. Voor de productie hiervan is veel energie nodig en tijdens het proces komt ook veel CO2 vrij. Dit leidt dan weer tot een verergering van het klimaatprobleem.

De mix van verschillende materialen zorgt er daarnaast voor dat het recyclen van de tubes niet mogelijk is met reguliere methodes. De restjes tandpasta die achterblijven maken het recycleproces nog ingewikkelder.

Beste duurzame tandpasta: Smalle Tandpasta tabletten by far de beste oplossing

Het alternatief zijn de smalle tandpasta tabletten. Wij hebben de beste optie voor jullie uitgekozen. Dat zijn namelijk de vegan tandpasta tabletten die volledig ecologisch verantwoord worden gemaakt en verpakt. Er is een breed aanbod aan tabletten maar deze sprint er bovenuit:

Beste duurzame tandpasta: Tandpasta tabletten

Als jij betere suggesties hebt uit de markt, dan testen wij die graag. Laat dat daarom vooral weten. Voor ons zijn de tabletten van Choose op dit moment het best.

Tandpasta Plasticvrij: Steeds meer alternatieven op de markt

Recentelijk zijn er verschillende nieuwe alternatieven op de markt gebracht die dit probleem proberen aan te pakken. De alternatieven gaan van ‘tandtabletten’ tot ‘tandpasta op een stokje’. Door hun vaste vorm zijn ze geconcentreerder en kunnen ze makkelijk in milieuvriendelijk materiaal, zoals karton of glas, worden verpakt.

Tandpasta Duurzaam: Op naar duurzame tandpasta-opties

Tandpasta-fabrikanten lijken nu ook over te willen stappen op duurzamere verpakkingen en proberen door verschillende aanpassingen de verpakking recyclebaar te maken. Anderen gaan nog een stap verder door ervoor te zorgen dat de verpakking navulbaar wordt.

Om het huidige gebruik van plastic te verminderen moet innovatie er voor zorgen dat de benodigde kunststoffen herbruikbaar, recyclebaar of composteerbaar gemaakt kunnen worden.

Wil je meer lezen over duurzame productalternatieven? Lees dan verder over duurzame verzorging.

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens