Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ecologische luiers, oftewel wasbare luiers, zijn de meest milieuvriendelijke luiers omdat je deze kan hergebruiken. Het gebruik van wegwerpluiers zorgt immers voor schrikbarend veel afval. Lees in dit artikel alles over het gebruik van herbruikbare luiers, welke je kan gebruiken en de voordelen van dien.

Hoeveel afval?

Een kind draagt gemiddeld 5 luiers per dag. Ofwel zo’n 150 luiers per maand. Omgerekend is dit 25 kilo afval per jaar en een schrikbarend 300 kilo per jaar. Tel dit van alle kinderen in Nederland bij elkaar op en dan kom je aan 150 miljoen kilo luierafval. 

Duurzame luiers

Waar worden ecologische luiers van gemaakt?

Wegwerpluiers bestaan uit papier (houtpulp), plastic en synthetische korrels. Het plastic en de synthetische korrels worden gemaakt van aardolie. De winning en bewerking van deze niet-hernieuwbare grondstof is slecht voor het milieu. Kortom, luiers zijn schadelijk voor onze aarde.

Wasbare luiers zijn gemaakt van katoen, bamboe, hennep, fleece of synthetische materialen. 

Welke optie is goedkoper?

Volgens Milieucentraal scheelt het gebruiken van wasbare luiers gemiddeld 450 euro per kind. Toch is het exacte verschil lastig uit te rekenen. Het is namelijk afhankelijk van een aantal factoren. 

Kies je voor wegwerpluiers, dan kan de prijs erg verschillen door het merk wat je kiest. Immers is er een prijsverschil tussen verschillende merken en lopende aanbiedingen. Ook heeft het invloed hoe vaak je je kind zal verschonen per dag. 

Wanneer je wasbare ecologische luiers wil kopen heb je keuze tussen nieuwe of tweedehands luiers. Daarnaast hangt het af hoe je ze wast; welke wasmachine je hebt, of je de droger gebruikt en welk wasmiddel je kiest.

Alles in acht genomen laten verschillende berekening zien dat het gebruik van wasbare luiers over de hele periode flink goedkoper zijn. Bovendien zijn kinderen die wasbare luiers dragen vaak eerder zindelijke wat ook nog luiers kan schelen. Het vraagt alleen een eerste investering in de aanschaf.

Voordelen wasbare luiers:

  • Wasbare luiers zijn duurzaam.
  • Het gebruik is goedkoper.
  • Kinderen die wasbare luiers dragen worden eerder zindelijk.
  • Deze duurzame luiers geven geen allergische reactie.
  • Je kind komt niet in aanraking met plastic en andere chemische stoffen.
  • Je hebt altijd luiers in huis en hoeft niet steeds nieuwe te kopen.

Aanschaf van ecologische luiers

Het kopen van tweedehands wasbare luiers is natuurlijk de meest duurzame optie. Mocht je nieuwe willen kies dan voor merken met een milieukeurmerk. 

Deze keurmerken garanderen bijvoorbeeld dat het papier voor minstens 57% is hergebruikt of uit duurzaam beheerde bossen komt. Ook is het chloorvrij gebleekt en stelt het strenge eisen aan het gebruik van milieuschadelijke stoffen, afval, energie en uitstoot. Op Keurmerkenwijzer lees je hier alles over. 

Ecologische luiers: Wist je dat?

Wist je dat de gemeente Rheden subsidie geeft voor het gebruik van wasbare luiers? Bovendien zijn er in Vlaanderen en België meer gemeenten waar je een tegemoetkoming kunt krijgen. 

Veel gemeenten zijn bezig om hun hoeveelheid afval te verminderen omdat dit een belangrijk doel is. Het is het proberen waard om contact op te nemen met de verantwoordelijk wethouder in jouw gemeente om te vragen of een subsidie mogelijk is. 

Waar te koop?

De Billenboetiek: De eco luiers

De Billenboetiek verkoopt verschillende soorten eco luiers. Er gaat waarschijnlijk een wereld voor je open. Denk aan tweedelige systemen van een absorberende basisluier en een waterdicht overbroekje. Of bijvoorbeeld de alles in één systemen. Deze collectie ecologische luiers bestaat uit tal verschillende vrolijke prints en verschillende stoffen.

Duurzame luiers - wasbare zwemluiers

Wasbare zwemluiers

Ook voor zwemmen zijn er wasbare babyluiers. Door afstelmogelijkheden kan deze zwemluier in verschillende maten gedragen worden. Er zit een elastieken band om bij de benen en buik van de luier, zodat deze luier perfect aansluit op het lichaam van uw kind. Neem zeker ook een kijkje naar alle verschillende patronen die Bol.com verkoopt!

Kaatje Katoen: wasbare luiers ervaring

Wil je hulp bij het kiezen van het pakket luiers dat bij jou past? Kaatje Katoen heeft vier overzichtelijke opties. Bamboe Budget is het basispakket met de scherpste prijs en bestaat uit goede kwaliteit bamboe luiers. Heb je weinig ruimte om de was op te hangen? Kies dan voor het Super Simpel & Sneldrogend pakket. Wil je een luxe pakket met alle benodigdheden? Kant & Klaartje is dan voor jou. Dubbel duurzaam bestel je wanneer je de meeste ecologische luiers wilt van bio-katoen. Op Kaatje Katoen kun je ook de wasbare luier ervaringen van andere klanten lezen. Een van de best beoordeelde luiers is de Bamboozle stretch: wasbare luiers van bamboe

Duurzame luiers - inlegvellen

IBD: Inlegvellen ecologische luiers

Ook zijn er inlegvellen te koop. Leg deze bamboe inlegvellen op uw wasbare luier. Zo vangt het inlegvel het meeste ontlasting op, en blijven de ecologische luiers iets schoner. Deze inlegvellen van IBD zijn gemaakt van 100% natuurlijk bamboe vezel en 100% biologisch afbreekbaar. Deze biologische luiers zijn dus een aanrader, wanneer je van plan bent over te stappen op wasbare luiers!

Ben je op zoek naar meer tips voor een groener leven? Lees dan de 7 simpele tips om groener te leven. of lees verder op verzoging!

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens