Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Een van de belangrijkste dingen die een persoon kan doen om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen, is het gebruik van duurzame en milieuvriendelijke producten. Een manier waarop mensen dit kunnen bereiken, is door tandenborstels en andere borstels te gebruiken die plastic vervangen. Zoals de duurzame tandenborstel

Bamboe groeit snel en heeft geen kunstmest of pesticiden nodig, waardoor het een uitstekende keuze is voor milieuvriendelijke materialen. Bovendien is het bij correct oogsten niet nodig om opnieuw te planten, omdat de plant zonder menselijke tussenkomst zal blijven groeien dankzij het vermogen om zichzelf te regenereren. 

Van borstels op basis van PLA is aangetoond dat ze binnen drie maanden in een speciale composter ontbinden, maar in zuurstofarme omstandigheden duurt het langer.Dat is ook de reden dat we ons hier zullen beperken tot borstels van bamboe. PLA is een prachtig materiaal, maar meer geschikt voor 3D printers.

Als je erover nadenkt, is de wereld van haarverzorging niet erg milieuvriendelijk. Er zijn veel chemicaliën nodig bij het maken van shampoos, conditioners en andere producten die we gebruiken om onszelf er beter uit te laten zien. Gelukkig komen er steeds meer milieuvriendelijke alternatieven voor deze haarverzorgingsproducten. 

Hoewel ze misschien duurder zijn dan standaard merken, kunnen natuurlijke borstels onze impact op het milieu helpen verminderen. In dit overzicht bespreken we borstels voor lichamelijke verzorging, zoals tandenborstels en haarborstels. Lees verder voor enkele tips over welke te kopen! 

The Bamboovement, Bamboe Tandenborstel + Tandenborstelkoker

Een van de plastic voorwerpen waarbij elke dag mee in aanraking komen is de plastic tandenborstel . Elke keer dat je je tanden poetst en schrobt, komen er kleine micro plastic deeltjes vrij. Dit verklaart ook waarom overal in ons lichaam micro plasticdeeltjes zijn aangetroffen. Wat de gevolgen daarvan zijn weten we niet maar wetenschappers vermoeden dat door deze micro plasticdeeltjes er overal in het lichaam ontstekingen ontstaan. Wat weer een slechte invloed heeft op onze gezondheid.

Vooral plastic voorwerpen waar veel microdeeltjes uit vrijkomen. Zoals inderdaad de tandenborstel. Dus ga als het even kan voor de duurzame tandenborstel. Zoals de bamboe tandenborstel The Bamboovement (€11). Dit is een Bamboe Tandenborstel + Tandenborstelkoker. Een compleet product dus waarbij je je tanden op een milieuvriendelijke en gezonde manier schoonmaakt, zonder dat je lichaam wordt ondergesneeuwd met micro plasticdeeltjes. Ook fijn om te weten is dat bamboe van nature antibacterieel is, dus dat je tandenborstel ook nog eens bacteriewerend is.

duurzame tandenborstel - The Bamboovement, Bamboe Tandenborstel + Tandenborstelkoker

Bamboe breekt ook makkelijk af in de natuur, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken dat je bamboe tandenborstel in het milieu eindigt en langzamerhand uiteenvalt in microplastics die dood en verderf zaaien in het ecosysteem. Integendeel dankzij deze tandenborstel komt er meer biomassa in het ecosysteem waar vele planten en dieren van kunnen leven. Helaas heeft deze tandenborstel nog wel nylon haren. Ook nylon vormt microplastics, al is deze nylon wel op een milieuvriendelijke manier geproduceerd waardoor er minder schadelijke stoffen zijn vrijgekomen tijdens de productie. Op dit moment kennen wij helaas nog geen biologisch materiaal dat dezelfde gunstige poetseigenschappen heeft als nylon. Dus denk eraan om deze nylonhaartjes uit de tandenborstel te trekken, op het moment dat je de rest van de tandenborstel in de groene kliko gooit.

SAJMIJA 4 x Miswak, Siwak, de natuurlijke tandenborstel

duurzame tandenborstel - SAJMIJA 4 x Miswak, Siwak, de natuurlijke tandenborstel

Het equivalent van de westerse tandenborstel in de islamitische wereld is de siwak, ook wel bekend als miswak. Dit is een stukje hout van de tandelborstelboom Salvadora persica waarop je kauwt en waarmee je langs je tanden beweegt. Om de miswak te gebruiken moet je eerst de schors verwijderen van het voorste deel, en dan het voorste deel van het stokje in losse vezels zien te bijten. Dan vormt zich een soort natuurlijke tandenborstel. Na enkele keren poetsen zijn de vezels kapot. Je moet dan het stokje inkorten en het proces weer van voren af aan beginnen. 

De miswak heeft een zwakke antibacteriële werking. Wetenschappelijke publicaties over het effect zijn wisselend, maar over het algemeen lijkt het gebruik van de miswak iets effectiever te zijn dan het gebruik van de handtandenborstel. De elektrische tandenborstel is overigens effectiever dan beide. 

Als je gebruik maakt van een handtandenborstel is het dus zeker het overwegen waard om hiermee te experimenteren, omdat dit een 100% afbreekbaar natuurproduct is. Hou in de gaten dat het tandenpoetsen met een miswak anders gaat dan met een gewone tandenborstel en dat deze stokjes ook goed schoon gehouden moeten worden omdat bacteriegroei anders niet denkbeeldig is. 

De tandenborstelboom groeit in Nederland niet, maar miswaks zijn voor €30 per vier te krijgen op bol.com. Er zijn veel handleidingen op internet voor het gebruik van de miswak te vinden.

Bamboe 100% duurzame én elektrische tandenborstel van hout

Zoals gezegd, de beste reiniging van je tanden bereik je met een elektrische tandenborstel. Dit heeft alles te maken met het feit dat de kop van een elektrische tandenborstel veel sneller beweegt dan je dat met de hand kan doen. En de tandplak en dergelijke veel beter verwijderd wordt.  Kies je voor een elektrische tandenborstel, dan introduceer je natuurlijk wel biologisch niet afbreekbare materialen. Maar soms moet je je gezondheid voor laten gaan, zoals nu. En kiezen voor een duurzame elektrische tandenborstel. 

Dankzij de sonische technologie van de Bambrush elektrische tandenborstel duurzaam (€100) blijft er geen tandplak achter. Dit omdat de haartjes van de Bambrush vibreren met maar liefst 35.000 trillingen per minuut. De bouw berust tandenborstel beschikt over vijf verschillende toestanden clean, White, polish, gum care en sensitive. Daarmee kan je je gebit dus een goede reiniging geven. Ook worden er bij deze duurzaam elektrische tandenborstel die duurzaam is zijn drie verschillende duurzame opzetborstels meegeleverd met elk een verschillende hardheid van de haren en functies. Ook fijn om te weten is dat de tandenborstel, wanneer volledig opgeladen, zeker wel 2-3 weken mee gaat.

duurzame tandenborstel - Bamboe 100% duurzame én elektrische tandenborstel van hout

Let op met deze duurzaam elektrische tandenborstel. Hoewel de body en de opzetkop gemaakt zijn van bamboe zijn de borstelharen van tynex. Dat is nylon dat voorzien is van randjes om extra goed schoon te maken. Je kan de borstelkop van de tandenborstel dus niet bij het groente- fruit en tuinafval doen, tenzij je eerst de nylon borstelharen er uit peutert. Wel wordt er veel milieuwinst geboekt omdat de rest van de tandenborstel uit milieuvriendelijk bamboe beslaat. Het metaal van de elektromotor is in principe goed te recyclen als je het inlevert.

Conclusie duurzame tandenborstel

Tandenborstels vormen zoals alle plastic wegwerp artikelen een hardnekkig milieuprobleem. Overstappen van plastic op bamboe duurzame tandenborstels verschilt dus al veel. Helaas kennen wij geen biologisch materiaal dat even goed reinigt als nylon, wat de reden is dat er nog steeds nylon haren in tandenborstels zitten. 

Wil je dat je tanden goed gereinigd worden, kies dan voor een elektrische tandenborstel van bamboe. Helaas is hier geen even goed alternatief voor dat beter is voor het milieu. Maar de gezondheidsvoordelen van een goede mondverzorging zijn dermate groot, dat de geringe milieuschade van de nylon haren en de elektromotor in de elektrische tandenborstel daar ruimschoots tegen opwegen. 

Zonder meer de ecologisch gezien beste oplossing is de traditionele miswak uit het Midden-Oosten. Bij dit stokje, waarop je moet kauwen, worden je tanden naar verluidt iets beter gereinigd dan bij een traditionele tandenborstel. Ook is de miswak 100% biologisch afbreekbaar. En heeft het hout van nature een zwakke antibacteriële werking. Wel vereist het poetsen met de miswak de nodige oefening als je dat niet gewend bent.

Wil je meer informatie over duurzaamheid en verzorging? Lees dan verder op onze website.

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens