Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Nagellak is vaak een leuke toevoeging om je outfit helemaal af te maken. Helaas heeft nagellak een slechte impact op de gezondheid van de mens en het milieu en worden er dierlijke producten voor gebruikt. Weet jij welke schadelijke stoffen er in nagellak zitten? Er bestaan ook andere opties. Lees verder over duurzame nagellak en merken die de beste natuurlijke nagellak aanbieden.

Hoe schadelijk is nagellak?

In nagellak zitten vaak veel schadelijke stoffen. Aangezien het er teveel zijn om op te noemen, hebben we de gevaarlijkste stoffen voor jou op een rijtje gezet.  

In nagellak zit onder andere formaldehyde. Dit stofje zorgt ervoor dat je nagellak binnen een paar seconden opdroogt. Het schadelijke van formaldehyde is dat het verschillende soorten kanker kan veroorzaken.

duurzame nagellak

Verder zit er ook tolueen in nagellak. Tolueen zorgt ervoor dat je nagellak een gelijke vloeistof blijft, betekenen dat je een nagellak niet hoeft te schudden voor gebruik. Deze gevaarlijke stof is schadelijk voor zwangere vrouwen, aangezien het de ongeboren baby beschadigd. Verder kan je meer moeite krijgen met ademhaling.

Heb jij vaak een geïrriteerde huid, ogen of longen na het opdoen van nagellak? Dat kan komen door kamfer. Deze stof wordt toegevoegd aan de nagellak, om de geuren die de chemicaliën achterlaten te verminderen.

Om een nagellak zo lang mogelijk op je nagels te laten zitten, wordt vaak het ingrediënt dibutylftalaat gebruikt. Deze stof zorgt ervoor dat de nagellak op jouw nagels minder snel afbreekt of barst.

Helaas is deze stof schadelijk voor de natuur en lichaam. Dibutylftalaat heeft namelijk een hormoonverstorende werking en tast het milieu aan.

Niet alleen bevat nagellak schadelijke stoffen, ook dierlijke producten komen te pas. Zo wordt bijenwas gebruikt om de glans van nagellak te creëren. Bovendien zorgen talg en guanine (stof uit visschubben) voor het glittereffect. Genoeg redenenen om te kiezen voor een duurzame nagellak. Daarnaast bevat nagellak remover ook vaak sterke stoffen. In deze video zie je hoe je zelf een natuurlijke nagellak remover kunt maken. Deze eenvoudige vegan nagellak remover is beter voor jouw handen en het milieu.

Duurzame nagellak: Vele opties mogelijk

In de afgelopen jaren is er veel informatie gedeeld over de schadelijke stoffen in nagellak. Tegenwoordig zijn er meerdere nagellakmerken die geen of weinig dierlijke of giftige stoffen bevatten. Deze merken bieden een natuurlijke nagellak aan of zelfs een vegan nagellak. Hieronder vind je de top vier duurzame nagellak.

1. Nagellak vegan van Sally Hansen

Sally Hansen heeft een 100% plantaardige nagellak lijn uitgebracht. Zowel de nagellak zelf, als het applicatie borsteltje is helemaal veganistisch.

Ben jij op zoek naar een goede nagellak die helemaal plantaardig is? Dan is Sally Hansen het merk voor duurzame nagellak. Je koopt een potje nagellak al voor € 6,64 per stuk.

Vegan nagellak - Sally Hansen

2. Suncoat girl: De duurzame nagellak voor kinderen

kinder nagellak - Suncoat girl

Suncoat girl heeft nagellak ontworpen speciaal voor de jonge gebruiker. Vrij van schadelijke stoffen is deze peel-off nagellak perfect voor kinderen. Doordat de formules op waterbasis zijn gemaakt, droogt de nagellak binnen enkele seconden op.

Bovendien zitten er geen conserveermiddelen in en zijn de kleurstoffen volledig natuurlijk. Ben je de nagellak zat? Dan hoef je geen aceton in huis te hebben om het eraf te halen.

Hierbij maak je gebruik van een natuurlijke nagellak remover: met een beetje warm water en wat wrijven over de nagels, komt de peel-off er zo af! Suncoat verkoopt de nagellakken ook in giftsets. Ideaal voor een kinderfeestje!

3. INGLOT: Zuurstof doorlatend

INGLOT is door verschillende technieken de beste optie voor het behouden van gezonde nagels. Deze nagellak laat namelijk zuurstof en water door naar de nagel.

Hierdoor blijven de nagels gehydrateerd en kan het nodige zuurstof oppakken uit de lucht. Bovendien is de nagellak natuurlijk en geheel dierproefvrij en bevat het een officieel halal nagellak certificaat. Voor dit innovatieve merk moet wel wat geld neerleggen, per lak betaal je € 19.99.

duurzame nagellak - INGLOT

4. Benecos

Het is moeilijk om een 100% natuurlijke nagellak te vinden die langer dan een paar dagen blijft zitten. Vaak is het duurzame nagellak op waterbasis die echt 100% natuurlijk is, maar ontbreekt de goede kwaliteit.

Benecos komt dicht in de buurt. Met 90% natuurlijke ingrediënten is het zeker de moeite waard om hier je nagellak te shoppen. In vergelijking met de andere nagellakken is deze duurzame nagellak een stukje goedkoper. Per nagellak betaal je tussen de €6.80 en €7.90.

Meer lezen over duurzame cosmetica? Bekijk dan ook ons blogbericht over top 5 duurzame zeep. Of kijk verder op duurzame verzorging.

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens