Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Heb je er ooit bij stilgestaan hoeveel menstruatieproducten een vrouw gebruikt tijdens haar menstruatie? Er zijn een aantal alternatieven die voor veel minder afval zorgen. Met het doel een duurzaam alternatief te bieden hier een aantal menstruatie artikelen voor iedere vrouw. Denk aan de zero-waste menstruatiecup, biologische tampons en wasbaar maandverband. 

Milieu Centraal rekende uit dat Nederlandse vrouwen ongeveer 10.000 tampons en maandverband weggooien in hun leven. Dit afval staat in de top 10 van het meest voorkomende afval in de oceanen. Dat zijn flink wat menstruatieproducten. Deze schokkende cijfers zijn voor steeds meer vrouwen de reden om over te stappen op een duurzamer alternatief.

Bovendien dragen deze producten bij aan een oplossing tegen zogenaamde ‘menstruatie-armoede’. In verschillende landen hebben vrouwen geen toegang tot menstruatieproducten en informatie over hygiënisch menstrueren. Herbruikbare producten geven deze vrouwen de mogelijkheid tot een comfortabele menstruatie.

Dankzij de menstruatiecup zero-waste

De Organicup is gemaakt van medisch siliconen waardoor er geen schadelijke stoffen vrijkomen. Daardoor is hij gezond en veilig in gebruik. De cup is herbruikbaar en is getest om jarenlang mee te gaan. Tijdens het verschonen gedurende je menstruatie kan je de cup wassen met warm water en eventueel handzeep. Na je menstruatie moet je je cup 3-5 minuten in kokend water steriliseren. De cup is in verschillende maten verkrijgbaar zodat er voor elke vrouw een geschikte cup is. Op Bol.com vind je ze in maat S, OrganiCup A, en L, OrganiCup B.

Duurzame tampons

Hoewel tampons niet de meest duurzame oplossing zijn kan je wel kiezen voor een biologische en natuurlijke variant. De tampons van Cosmea zijn gemaakt van biologisch geteelde katoenvezels. Ze zijn gemaakt van 97% hernieuwbare grondstoffen. Bovendien bevatten ze geen synthetische vezelcoating. Ook zijn ze volledig vegan en niet op dieren getest.

Inlegkruisjes en maandverband

Ondanks dat er biologische wegwerp inlegkruisjes op de markt zijn is het gebruik van wasbare inlegkruisjes en maandverband de meest duurzame optie. Dit voorkomt namelijk veel afval. Ze blijven prima zitten dankzij de drukknoopjes en voelen zacht aan. Na gebruik doe je ze in een emmertje koud water tot je ze gaat wassen.

Al met al zijn deze opties het proberen waard en kan je zo veel afval besparen. Wil je meer tips voor een zero waste levensstijl? Lees dan hier verder.

Meer informatie over verzorging? Lees dan verder!

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens