Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Speelt duurzaamheid een grote rol in jouw leven? Dan mogen ook duurzame verzorgingsproducten, zoals duurzame douchegel & soap bars, niet ontbreken in je badkamer. Check snel de beste merken en producten!

Duurzame douchegel: hoe zit het nu precies?

Als je op zoek gaat naar duurzame douchegel, kom je al snel talloze varianten gekleurde flessen tegen. Duurzame opties genoeg, zou je zeggen! Maar zijn deze zogenaamde duurzame alternatieven wel echt zo groen? Je raadt het vast al: niet echt..

Douchegel zoals we deze kennen, zit vrijwel altijd in een plastic fles. Hoewel steeds meer merken wel kiezen voor (deels) gerecyclede plastic flessen, is het gebruik van plastic in de verpakking wel onvermijdelijk. Daarnaast is douchegel eigenlijk een geconcentreerde zeep die is verdund met water en zo vloeibaar is gemaakt. Zou je voor de geconcentreerde versie kiezen? Dan bespaar je dus niet alleen water, maar ook profiteer je ook van veel neveneffecten. Zo zorgt een duurzame douchegel bar dankzij het lage gewicht en de kleine afmeting voor een stuk minder uitstoot tijdens het transport. Ook is er voor het verpakken van de bar geen plastic nodig. Vaste zeep kan immers perfect worden verpakt in een kartonnen doosje.

Duurzaam douchen: De beste alternatieven voor duurzame douchegel in de vorm van de Bar soap

De bars zijn duurzaam gemaakt en bevatten alleen natuurlijke ingrediënten zoals shea butter, cacaoboter, arganolie en kokosolie. Met jouw aankoop steun je tevens stichting Trees for All, die zich inzet voor het planten van bomen en het beschermen en herstellen van bestaande bossen.

1. Bar soap: Loofy’s bodybar duurzame douche met stijl

Deze bodybar van Loofy’s is plasticvrij en vegan. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar. Zo zijn er bars voor de droge, gevoelige en normale huid. Ook een scrub in bar vorm behoort tot de mogelijkheden. “Geen ingewikkeld gedoe, maar een zeep in vaste vorm waardoor het gebruik van een plastic douchegel-fles simpelweg overbodig wordt”, zoals ze zelf zeggen.

duurzame douchegel - Loofy's bodyba

Het merk heeft als missie om het dagelijkse plasticverbruik terug te dringen. Door douchegel in een vaste vorm te gebruiken, bespaar je per jaar gemiddeld zo’n negen plastic flessen. Perfect voor de  duurzame douche.

2.  Douche duurzaam met Loofah spons

Scrub en schuim met deze loofah spons! Dit is het perfecte maatje voor je duurzame douchegel in vaste vorm. Het is niet zo gek als je nog nooit van de loofah spons hebt gehoord, de sponzen worden namelijk gemaakt van een plant.

duurzame douchegel - Loofah spons

De luffaplant is familie van de komkommerplant en groeit erg snel. Wanneer de vruchten rijp zijn, ontwikkelen hierin vezels die na droging perfect zijn om je huid mee te scrubben. De vruchten worden geoogst, geschild, gedroogd en gesneden. Dit wordt allemaal met de hand gedaan. De spons is dus 100% natuurlijk, biologisch afbreekbaar en vegan!

3. Soap bar: Shampoo en conditioner bars

Wil je naast een duurzame douchegel (Soap Bar) ook graag een duurzaam alternatief voor shampoo gebruiken? Overweeg dan eens de shampoo en conditioner bar. Voor deze shampoo en conditioner is geen plastic fles meer nodig. Dit alternatief voor duurzame douchegel is namelijk in de vorm van een bar die je tussen je handen nat maakt en vervolgens in je haar masseert. De bars bevatten vaak dezelfde voedende ingrediënten. Omdat de bars een stuk geconcentreerder zijn, doe je er extra lang mee! Wil je een keer helemaal iets anders? Kijk dan naar deze natuurlijke alternatieven voor shampoo.

duurzame douchegel - Shampoo en conditioner bars

Wat zijn soap bars?

Soap Bars zijn een soort zeep die bestaan uit een groot blok zeep. Zeep wordt vaak gebruikt om het lichaam te wassen, en kan ook worden gebruikt voor de afwas of de kleding. Zeepbellen hebben meestal een rechthoekige vorm en kunnen zowel vast als vloeibaar zijn. Zeep wordt vaak in winkels verkocht, maar kan ook thuis worden gemaakt.

Bar Soap vs Body Wash: wat is beter?

Het debat tussen gewone zeep en body wash bestaat al jaren. Sommige mensen geven de voorkeur aan zeep omdat ze denken dat het natuurlijker is en niet alle chemicaliën bevat die in bodywash zitten. Anderen geven de voorkeur aan body wash omdat ze vinden dat het meer reinigt en vinden dat hun huid er gladder door aanvoelt.

Uiteindelijk komt het neer op persoonlijke voorkeur. Als je niet zeker weet welke je moet gebruiken, raad ik je aan beide uit te proberen en te kijken welke je prefereert.

Bar Soap Vegan: is dit de nieuwe trend?

Er zijn veel verschillende soorten zeep op de markt. Sommige stukken zeep zijn veganistisch, andere niet. Veganistische zeep wordt gemaakt zonder dierlijke producten of bijproducten. Dit betekent dat ze geen melk, honing, bijenwas of lanoline bevatten.

Als je op zoek bent naar een veganistische zeep, zijn er veel verschillende opties beschikbaar. Enkele populaire veganistische zeepjes zijn Dr. Bronner’s Magic Soap, Seventh Generation Liquid Soap, en Alaffia Everyday Shea Body Wash.

Wil je meer simpele tips om duurzamer te leven? Klik dan hier voor tips voor een duurzamer kopje koffie en hier voor duurzame hobby’s. En als je liever verder wilt lezen op verzorging, klik dan hier!

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens