Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Een duurzame badkamer of een geheel duurzame levensstijl kan erg overweldigend zijn. Maar dat hoeft niet! Vaak denken mensen dat ze in één keer alles perfect moeten doen: volledig veganistisch eten, nooit meer vliegen, geen nieuwe kleding aanschaffen. Niet alleen is het praktisch vaak onhaalbaar je leven zo om te gooien, jezelf ineens van alles verbieden werkt ook nog eens ontzettend demotiverend.

Herkenbaar? Kijk dan eens naar de volgende tips. Door je op één ruimte in je huis (in de geval, de badkamer) te focussen, is het makkelijker om overzicht te houden en blijvende verandering door te voeren. Zie hier onze 5 tips voor het creëren van een duurzame badkamer maken. 

Duurzame badkamer: korter (maar vooral kouder!) douchen

Wist je dat 86 procent van de impact die jij in je badkamer maakt, gerelateerd is aan het opwarmen van het water? Of je nou liever baddert of doucht, het gas dat nodig is om te zorgen dat jouw water op een temperatuur van 38 graden of hoger de kraan uit stroomt laat de nodige schade aan onze planeet achter. Korter douchen is in dit oogpunt dus goed, maar nóg beter is koud(er) douchen. Of zet de kraan even uit als je je in zeept. Kleine moeite, grote impact!

Dat kan heel handig met een douchetimer!

Duurzame badkamer

2. Eigen zeep, deodorant en/of tandpasta maken

Ondanks dat het dus relatief weinig verschil maakt, is een andere duurzaamheidstip om je eigen badkamer producten te maken. Zo zit je shampoo uit de winkel vaak in een niet-recyclebare verpakking, is ‘ie lang niet altijd plantaardig, en zit ‘ie vol met microplastics die zo met het water door jouw doucheputje stromen… Niet erg duurzaam. Je wilt natuurlijk liever plasticvrij douchen, maar soms zie je door de bomen het bos niet meer. Gelukkig staat het internet vol met leuke recepten, van tandpasta tot deodorant. Zo kan je zelf bepalen wat er in jouw douche- en schoonheidsproducten gaat. Ook leuk om samen te doen met vrienden of kleine kinderen. En, niet onbelangrijk, het is erg budgetvriendelijk!

Je kunt ook duurzame tandpasta, deodorant en zeep kopen. Een van de bekende merken op deze markt is Sustoilable!

3. Duurzame badkamer producten: ga plastic uit de weg

Over plastic gesproken: Is je ooit opgevallen hoeveel plastic je in je badkamer gebruikt? Door je eigen doucheproducten te maken heb je al met minder verpakkingen te maken. Maar wat dacht je van een biologisch afbreekbare tandenborstel van bamboe? Of een deodorant, of een plastic-vrije, metalen scheermes? Duurzame badkamer producten zijn er genoeg! Hierbij geldt dan wel weer: als je een goed (plastic) scheermes hebt, is het duurzamer die te gebruiken tot ‘ie niet meer mee kan, dan om iets nieuws aan te schaffen wat je niet nodig hebt. Plasticvrij douchen hoeft niet lastig te zijn, in de video hieronder ontdek je meer over een plastic vrije badkamer.

4. Kleding stomen in de douche, het werkt!

Heb jij ook zo’n hekel aan strijken? Dan zal je blij zijn met deze tip! Door je kleding op te hangen in de badkamer terwijl jij doucht, kan je namelijk heel effectief de kreukels eruit halen. Je bespaart hiermee niet alleen tijd, maar ook stroom. Je kleding stomen in de douche is ideaal want je hebt in principe helemaal geen strijkijzer meer nodig. Én je kleding gaat langer mee, want dat strijken is vaak helemaal niet goed voor de stof. Een win-win-win situatie!

Duurzame badkamer 5 tips

5. Duurzame badkamer: recycle, ook in je badkamer

Afval scheiden gebeurt in de meeste huishoudens voornamelijk in de keuken, en daar stopt het dan ook. In de badkamer gooit men vaak van alles (van lege haarlakbussen tot wattenstaafjes en wc-rollen) door elkaar. Hoe zonde! Zorg daarom dat je ook in je badkamer kan recyclen, door bijvoorbeeld meerdere (prullen)bakjes te plaatsen. Je WC-rollen kunnen zo gemakkelijk bij het oud-papier. Of, nog beter, gebruik ze voor een knutselproject! Google staat vol met leuke ideeën, en basisscholen kunnen de rollen vaak ook goed gebruiken.

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens