Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Persoonlijke verzorging, we zijn er allemaal mee bezig. Douchen, tanden poetsen, make-up aanbrengen en weer verwijderen, we zijn er maak druk mee. Al deze producten zijn meestal verpakt in plastic en dat is niet goed voor het milieu. We produceren gemiddeld 30 kilo plastic afval per persoon en dat is helemaal niet nodig. Gelukkig kun je hier iets aan doen! Het hoeft namelijk helemaal niet moeilijk te zijn om duurzaamheid in persoonlijke verzorging te verwerken. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over duurzame persoonlijke verzorging.

verzorging - Duurzaamheid persoonlijke verzorging

Duurzaamheid persoonlijke verzorging: maak je eigen producten

Duurzaamheid en persoonlijke verzorging, het lijkt misschien lastig. Gelukkig zijn er van veel producten die je koopt ook milieuvriendelijke alternatieven te verkrijgen. Denk aan vegan of biologische verzorging producten, of producten waarvan de verpakkingen te recyclen of afbreekbaar zijn.

Wil je je producten liever zelf maken? Het is niet lastig om je eigen milieu vriendelijke verzorging te maken én het is ook nog eens leuk om te doen!

Duurzame lippenbalsem maken: dit recept is snel en bevat weinig ingrediënten. Als je drie eetlepels plantaardige olie, met één eetlepel bijenwas (of halve eetlepel candelilla) en één eetlepel plantaardige boter mengt ben je eigenlijk al klaar. Voeg nog 10-15 druppels etherische olie toe voor een lekker geurtje en voila! Je lippen zijn klaar voor de winterdagen.

Duurzame tandpasta maken: deze is misschien minder voor de hand liggend, ook tandpasta is te verduurzamen. Verwarm twee eetlepels kokosolie en voeg hier één eetlepel baking soda aan toe. Vervolgens kun je eventueel een halve tot hele eetlepel xylitol en 10-15 druppers etherische olie toevoegen. Of ga voor een duurzame tandpasta als je deze liever koopt.

Wil je meer weten over duurzame aspecten van de persoonlijke verzorging? Bekijk de video en ontdek diverse recepten voor verzorgingsproducten!

Time het douchen

Als je duurzaamheid in je persoonlijke verzorging wilt implementeren dan moet je vooral korter douchen! Dit is de makkelijkste en tegelijkertijd ook minst leuke aanpassing die je kunt maken. Vooral in de wintermaanden kan het lekker zijn om lang te douchen, alleen is dit écht onnodig en niet duurzaam. Het is lastig om precies te weten hoe lang je onder de douche staat en daarom is het handig om dit te timen. Zet een timer voor 5 minuten en probeer dit aan te houden!

Ook is het handig om de temperatuur iets lager te zetten. In een gemiddeld huishouden wordt ongeveer 80% van het warme water gebruikt om te douchen. Tip: koop een waterbesparende douchekop, dit maakt je duurzame persoonlijke verzorging een stuk makkelijker. Bekijk meer tips voor een duurzame badkamer en ga volledig duurzaam!

Duurzaamheid persoonlijke verzorging voor de huid

Duurzaamheid verwerken in persoonlijke verzorging, het is ook mogelijk voor je huid. Wellicht heb je wel eens op de ingrediënten gelet, er zitten waarschijnlijk een hoop ingrediënten in die je niet kent. Er zijn veel duurzame aspecten van persoonlijke verzorging om rekening mee te houden, zo ook producten die je op je huid smeert. Als je persoonlijke verzorging met duurzaamheid wilt combineren, let dan op de ingrediënten van je dag/nacht crème. Ga voor producten die vegan, 100% natuurlijk, dierproefvrij en parfum-vrij zijn. Dit is niet alleen beter voor je huid, het is vaak ook beter voor het milieu.

Duurzame aspecten van persoonlijke verzorging: cosmetica

Make-up kan ook zeker onder duurzaamheid en persoonlijke verzorging vallen. Cosmetica is tegenwoordig bij verschillende merken al wel vegan of dierproefvrij te verkrijgen. Alleen betekent dat niet gelijk dat die ene vegan mascara ook gelijk écht duurzaam is. Wil je zeker weten dat jouw producten scoren op mens, dier én het milieu? Bekijk de keurmerkenwijzer voor cosmetica zodat je zeker weet dat je duurzaam koopt.

Wil jij meer weten over duurzame verzorgen? Check dan onze andere pagina’s!

Lees voor meer duurzame informatie verder op EcoToday!

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens