Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Op dit moment wekt het broeikaseffect veel aandacht. En terecht natuurlijk, want dit is een probleem dat het voortbestaan van de moderne wereld bedreigt. Helaas is er tegenwoordig nog een groot opkomend probleem. Vervuiling door chemicaliën uit afval en chemische fabrieken. We ontdekken nu steeds meer wat voor gevaarlijke substanties in de atmosfeer en ontwatering en in de bodem zich oplopen.

Vervuiling: Wat zijn de gevaarlijkste stoffen?

Vervuiling

De plasticvervuiling krijgt veel aandacht. Overal bevinden zich microplastics, zelfs ons eigen lichaam. Microplastics zijn gevaarlijk, omdat die uiteenvallen in schadelijke stoffen en ook biologische functies van dieren en planten verstoren. Als je iets van plastic gebruikt, schilferen er voortdurend kleine stukjes plastic vanaf, die als microplastic in de omgeving terechtkomen en vervuilen.

Shampoo bevat microplastics. Maar bijvoorbeeld ook Teflon, dat in een antiaanbaklaag zit, overleeft opmerkelijk lang in het milieu, en is ook schadelijk voor het onderwaterleven. Zelfs bij het gebruik van bepaalde merken zonnepanelen vervuil je het milieu. Zo zitten er in de goedkope Chinese zonnepanelen vaak cadmium en andere giftige metalen, zoals lood.

Dan zijn er de hormoon verstorende stoffen als PCB’s, bisfenol A en PFOA, die voorkomen in plastic. Deze schoppen de hormoonhuishouding van mensen en dieren in de war. Ook de medicijnen die we innemen komen uiteindelijk vaak in het milieu terecht. De aarde is groot, maar niet oneindig. We moeten dus ophouden de vervuiling van de aarde. Laten we beginnen met de aarde als stortplaats te gebruiken en beginnen, de aarde als onze tuin en ons huis te zien.

Vervuiling: Wat kan je er als consument tegen doen?

Door producten waarbij deze schadelijke chemicaliën vrijkomen te mijden, kan je een grote bijdrage leveren aan een schone en veilige aarde. Denk dan bijvoorbeeld aan kiezen voor organische shampoo, milieuvriendelijke zonnepanelen en organische kleding. Hoe meer mensen deze ecologische producten kopen, hoe aantrekkelijker het voor fabrikanten worden om over te stappen op ecologisch en op te houden de aarde te vergiftigen. Hieronder laten wij een paar milieuvriendelijke alternatieven voor vervuilende kleding, cosmetica en andere dingen zien.

Vervuiling shampoo

Ecologische shampoo en andere ecologische cosmetica

Ecologische shampoo heeft als groot voordeel dat deze afgebroken kan worden in de natuur, zonder dat er gevaarlijke chemicaliën over de aarde worden verspreid. Dit geldt ook voor natuurlijke zeep, die alleen uit natuurlijke oliën en zeepmoleculen bestaat.

Een van de shampoo merken die een enorme voorsprong heeft op het gebied van minder vervuiling is Naïf natuurlijke Shampoo & conditioner. Naïf heeft natuurlijke producten met kokosvezels en katoenzaadolie. Verder zijn ze vrij van microplastics, minerale oliën, parabenen en siliconen.

Verder is er ook Nature Box. Dit shampoo merk heeft shampoo en conditioner bars. Door middel van de bars, wordt er bij de verpakking geen plastic gebruikt. Verder zijn de producten vrij van siliconen en kunstmatige kleurstoffen. Eén shampoo bar gaat ongeveer twee keer zo lang mee als een normale shampoo fles. Kortom, door het gebruik van een plasticvrije shampoo bar is de vervuiling van plastic 100% verminderd.

Duurzame zonnepanelen

Om vervuiling tegen te gaan, kunt u ook kiezen voor duurzame zonnepanelen, bijvoorbeeld van de Nederlandse fabrikant Exasun. Exasun zonnepanelen bevatten geen giftige cadmium lood of chloor, of andere schadelijke materialen. De zonnepanelen van dit bedrijf zijn zowel als de voorkant als de achterkant bekleed met glas. Hierdoor gaan ze langer mee, tot wel 30 jaar. Daarom is het beter om Exasun zonnepanelen te kopen, dan gevaarlijke en vervuilende Chinese zonnepanelen. In verhouding tot de omvormer zijn zonnepanelen ook niet meer zo duur als vroeger.

Linnen broek

Duurzame kleding

Kleding gemaakt van synthetische vezels als polyester en polyamide laat voortdurend kleine microdeeltjes los. Kleding is een van de grootste bronnen van bio plastics in de omgeving. Kies daarom alleen voor linnen kleding, bamboe, neteldoek, organisch katoen of andere organische kleding. Een voorbeeld hiervan is PuroLino. PuroLino verkoopt mooie, slijtvaste en duurzame linnen kleding.

Wil jij meer artikelen lezen over vervuiling? Bekijk dan ook schimmel eet hardnekkige plastic Polyurethaan.