Albert Heijn heeft (weer) een primeur in handen. Zij worden de eerste supermarkt van Nederland die begint met closed-loop recycling van plastic. Het gaat hierbij allereerst om de plastic fruitbakjes. Deze zullen per eind februari al in de winkel liggen.

Plastic nieuw leven

In dit nieuwe plan van de bekende Nederlandse supermarkt, worden van de de plastic fruitbakjes voortaan weer nieuwe bakjes gemaakt. Het plastic krijgt daarmee een tweede leven.  De eerste verpakkingen die op deze manier hergebruikt worden, de verse fruitsalades (550 gram), liggen vanaf eind februari in de winkel. Initieel gaat het om ruim 500.000 bakjes per jaar. Met deze ontwikkeling zet Albert Heijn een grote stap richting circulair verpakken. 

Closed-loop innovatie

Het is niet de eerste keer dat de Albert Heijn het voortouw neemt. Begin 2021 liet de supermarkt al weten definitief te stoppen met plastic zakjes voor groente en fruit. Henk van Harn, directeur merchandising & sourcing bij Albert Heijn, laat weten in het persbericht: “Wij willen samen beter eten bereikbaar maken voor iedereen door een gezonde levensstijl te stimuleren maar ook door verspilling van voedsel en verpakkingen tegen te gaan. We hebben ambitieuze doelstellingen op het gebied van verpakkingen. We kijken of we minder plastic kunnen gebruiken en zoeken naar mogelijkheden voor hergebruik. Ik ben dan ook trots op deze innovatie.” 

PET en recyclen 

Waarom Albert Heijn deze stap nu pas zet? PET uit huishoudelijk verpakkingsafval is de enige soort plastic die na recycling als voedselverpakking gebruikt mag worden. Voorheen kon dit voornamelijk met PET-flessen, bijvoorbeeld frisdrankflessen en statiegeldflessen. Andere PET-verpakking, zoals bijvoorbeeld de bakjes waar je chamignons, cherrytomaatjes of fruit en vlees in terugvind werden wel recycled, maar niet tot voedselverpakkingen. Vaak werden ze gerecycled tot laagwaardige doeleinden, zoals bijvoorbeeld picknick tafels, zegt de Albert Heijn. 

Het is nu voor het eerst dat deze bakjes opnieuw gerecycled mogen worden tot transparante, nieuwe voedselverpakkingen.  

Wil je meer lezen over recyclen? Lees dan hier verder.