Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

De vergunningen die voormalig Amerikaans president Donald Trump verleende in de laatste dagen van zijn presidentschap, zijn vorige maand door huidig president Joe Biden weer opgeschort. De afgifte van de vergunningen voor olie- en gasboringen in het natuurgebied Arctic National Wildlife Refuge in het noordoosten van Alaska was een omstreden gebeurtenis. Milieuorganisaties zijn positief over de ontwikkeling, maar daarentegen zijn sommige Alaskanen teleurgesteld: ze lopen een hoop geld mis door de blokkade van Biden.

In het gebied worden veel jonge ijsberen geboren en leven ook grizzlyberen, rendieren en veel vogelsoorten. Allemaal populaties die volgens critici verstoord zullen worden, als er aan de kustlijn weer geboord zou worden. Onder andere olielekken zouden desastreuze gevolgen kunnen hebben voor veel diersoorten. Tot Trump de vergunningen veilde, was er al ruim 50 jaar een verbod van kracht.

Versnelde vergunningsprocedure

Kort voordat Trump aftrad, besloot hij de rechten om te boren in het noordoosten van Alaska te verkopen. Dit werd gedaan door middel van een versnelde vergunningsprocedure, daar Trump wist dat Biden tegen de boringen was. De veiling bracht slechts 14 miljoen dollar (ongeveer 11,8 miljoen euro) op: aanzienlijk minder dan werd verwacht.

Grote boorbedrijven zoals ExxonMobil waren niet geïnteresseerd in de vergunningen, omdat het gebied te omstreden is. Zowel druk van de consument als politieke ontwikkelingen zoals deze, waren zorgen die grote spelers binnen de oliebranche wegjaagden. Twee kleine oliebedrijven deden mee aan de veiling, maar het meeste geld kwam van een overheidsdienst van Alaska zelf.

Gemixte reacties

Niet alle Alaskanen zijn dan ook blij met de blokkade die Biden nu opgezet heeft. Alaskanen lopen per jaar ongeveer 1000 dollar (840 euro) mis als er niet geboord wordt. “Inwoners van de staat hebben financieel baat bij het boren naar olie”, legt Amerika-verslaggever Ruben Leter uit aan RTL Nieuws. “Inwoners van Alaska ontvangen een jaarlijkse ‘olie-uitkering’ van de staat uit een beleggingsfonds. En hoe meer de staat verdient met olie, hoe meer er wordt uitgekeerd.”

Republikeinse gouverneur Mike Dunleavy is het dan ook niet eens met de keuze van Biden. “Ik ben tegen deze aanval op de economie van Alaska”, zei de gouverneur in een persverklaring. “Alaska doet aan verantwoorde olie- en gasontwikkeling in het Noordpoolgebied onder strengere milieunormen dan waar ook ter wereld.” Dunleavy hoopte de economie in Alaska een boost te geven met behulp van de olie- en gasboringen.

Rechtszaken tegen de vergunningen

Faiza Oulahsen, hoofd Klimaat en Energie bij Greenpeace Nederland, begrijpt de gouverneur niet: “Als je nu nog denkt dat boren naar olie je toekomstige economie gaat redden, kom je van een hele koude kermis thuis. Bovendien is het helemaal geen goedkope olie: het Noordpoolgebied is vaak onbereikbaar door ijsvorming, er is een enorm gebrek aan infrastructuur en er zijn vaak heftige weersomstandigheden.”

Milieuorganisaties en inheemse groepen startten meerdere rechtszaken tegen de vergunningen, die volgens hen onterecht afgegeven zijn door een gebrekkige milieu-analyse. De regering-Biden hoopte de vergunningen terug te draaien door te zeggen dat er door de versnelde procedure fouten zijn gemaakt. Het lijkt erop dat de situatie echter een ingewikkeld juridisch proces zal worden.

Voor nu zijn de vergunningen dus nog niet ongeldig, maar tijdelijk opgeschort. Een milieu-analyse moet gaan uitwijzen wat de gevolgen van de boringen zouden zijn. Als uit de analyse blijkt dat de milieu-gevolgen minder erg zijn dan verwacht, zullen de vergunningen toch weer afgegeven worden.

Wil je meer lezen over politiek en de natuur? Lees dan hier verder.