Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

In het Verenigd Koninkrijk betalen inwoners binnenkort geen BTW meer op energiebesparende en duurzame maatregelen, zoals isolatie, zonnepanelen of warmtepompen. De komende vijf jaar wordt er namelijk een nultarief toegepast. Het moet inwoners helpen om de energiekosten te verlagen én eerder de stap te maken naar duurzame alternatieven. 

Jarenlang lobby

Na jaren van lobbyen door groene bedrijfsgroepen kondigde Minister van Financiën, Richie Sunak, vorige week aan dat de BTW op de installatie van een reeks energiebesparende maatregelen volledig zal worden afgeschaft.  Vanaf april en voor in ieder geval de komende vijf jaar wordt er een nultarief toegepast.  Ook de BTW op wind- en waterturbines zal worden verlaagd. Dit betekent dat de regering de “ingewikkelde subsidiabiliteit voorwaarden” gaat schrappen. 

Britse woningen duurzamer

Deze maatregelen helpt op twee manieren. Allereerst kan het de Britse woningen duurzamer maken. Het verduurzamen van een woning, is net zoals in Nederland, een grote investering. Huizenbezitters verduurzamen daarom niet, of te langzaam. Dit terwijl de overheid een duidelijke klimaatdoelstelling heeft staan. De belangrijkste reden om niet te verduurzamen, blijven nog altijd de  hoge kosten voor isolatie, warmtepompen of zonnepanelen. 

Hoge energieprijzen


Als tweede kijken we natuurlijk naar de hoge gasprijzen. Er is namelijk veel vraag en weinig aanbod. Onder andere de corona crisis speelt daarbij een rol, omdat de wereldwijde economie in de zomer van 2021 sneller herstelde van de coronapandemie dan verwacht.  Maar uiteraard ook de oorlog tussen Rusland en Oekraïne legt druk op de gasprijzen. Veel landen zetten er daarom op in om onafhankelijk te worden van Russisch gas.  De Europese gasprijs steeg sinds het begin van de oorlog met meer dan 70 procent naar een nieuw record. 

Door de BTW van 20 naar 0 procent te verlagen, en de aanschaf en installatie BTW vrij te maken, moet het kostenplaatje van verduurzaming beter uitkomen. Zo hoopt het VK haar inwoners te stimuleren nu echt over te stappen op duurzame energie of betere isolatie.

Wil je meer lezen over de energietransitie? Lees dan hier verder.