Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

De Engelse regering heeft bevestigd dat plastic bestek, borden en bakjes voor eenmalig gebruik in binnenkort verboden zullen worden. De zogenaamde ‘single-use plastics’ zijn in Schotland en Wales al eerder in 2022 in de ban gegaan. In Engeland is nog niet duidelijk wanneer het verbod van kracht gaat. Hoe kwam de Engelse regering tot dit besluit? En hoe kan het verbod bijdragen aan de duurzaamheid van het land? Lees het hier.

Plastic verbod

Het besluit op plastic voor eenmalig gebruik te verbieden komt mede dankzij Minister Thérèse Coffey van Milieu. Zij betoogt dat de maatregel zou helpen het milieu voor toekomstige generaties te beschermen, aldus bbc news. Volgens cijfers van de regering worden er in Engeland jaarlijks 1,1 miljard borden voor eenmalig gebruik doorheen gejaagd en meer dan vier miljard stukken plastic bestek gebruikt. Dit soort plasticafval eindigt vaak los in de natuur, waar het jaren kan blijven liggen. Maar ook als het wel in de prullenbak eindigt, wordt het plastic vaak niet afgebroken en kan het plastic nog jarenlang op een stortplaats blijven liggen.

18 plastic borden per jaar

Brits onderzoeksinstituut Defra rekende onlangs nog uit dat 1 Engels person jaarlijks er gemiddeld 18 plastic borden voor eenmalig gebruik gebruikt. Gemiddeld worden er daarnaast nog 37 stuks plastic bestek items gebruikt. Slechts 10 procent daarvan wordt gerecycled. Minister Coffey is van plan nog een aantal plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik te verbieden, die vooral betrekking hebben op afhaalmaaltijden en dranken. “Ik ben vastbesloten dit probleem voortvarend aan te pakken. We hebben de afgelopen jaren al grote stappen gezet, maar we weten dat er meer te doen is en we hebben opnieuw geluisterd naar de oproepen van het publiek”, belicht ze.

Plastic: een wereldwijd probleem

Single use plastics vormen een groot milieuprobleem over de hele wereld. Plastics voor eenmalig gebruik zijn producten, zoals wegwerpbekers, plastic tasjes en rietjes. De producten worden gemaakt om slechts één keer te gebruiken en ze vervolgens weg te gooien. Dit produceert een enorme hoeveelheid afval. Veel van deze producten belanden uiteindelijk in de oceanen, waar ze een bedreiging vormen voor dieren en ecosystemen. In een aantal landen, zoals Canada en de Europese Unie, zijn er al meerdere wetgevingen in werking die bepaalde single use plastics verbieden. Zo werden plastic rietjes, borden en bestek in Nederland al in 2021 verboden. En volgde niet veel later een verbod op drank- en voedselverpakkingen.

Wil je meer lezen over duurzame alternatieven voor plastic? Lees dan Lego introduceert eerste legosteen van gerecycled plastic