Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Californië wordt de eerste staat in de Verenigde Staten die (micro)plastics in de ban doet. De staat nam vorige maand een wet aan met een microplastic-reductie doel. Voor 2030 wil de staat helemaal plastic-vrij zijn. Lees hier wat deze nieuwe wet precies inhoudt en wat dit betekent voor de duurzaamheid.

Verslaving aan plastic

“We moeten onze verslaving aan plastic voor eenmalig gebruik uitbannen”, zei Mark Gold. De uitvoerend directeur van de Ocean Protection Council. Tevens het overheidsorgaan dat het plan heeft goedgekeurd. Vorige maand werd de staat de eerste in de VS die een strategie goedkeurde om “de plaag” van plastic aan te pakken. De strategie is niet volledig gereglementeerd. Maar de Californische raad heeft toegezegd dit jaar 3 miljoen dollar uit te geven aan de reductiedoelstellingen die zijn vastgesteld tussen nu en 2030. Zo hoopt Californië de eerste staat te te worden die helemaal plastic-vrij is. 

Onderzoek naar Microplastic

Voor het aangaan van de strategie, werd eerst groot onderzoek uitgevoerd naar microplastics. Zo ondervonden zij dat de mens naar schatting ongeveer  8,3 miljard ton plastic geproduceerd. Daarvan is slechts negen procent ooit gerecycled. Zo’n 11 miljoen ton van dit plastic komt elk jaar in de oceaan terecht. Volgens de Ocean Protection Council zal dit verdrievoudigen tegen 2040. Daar moet nu iets aan gedaan worden, aldus Californie. 

Klimaatverandering Californië

Het is niet zomaar dat Californië het voortouw neemt in de VS. Californië is namelijk één van de Amerikaanse staten die het meest getroffen wordt door klimaatverandering. In Californië bepaalt klimaatverandering het leven van miljoenen mensen. Niet alleen de allesverwoestende bos branden nemen jaarlijks toe. Ook de zeespiegel zal bovengemiddeld snel stijgen aan de Californische kusten.

Wil je meer lezen over acties tegen plastic? Lees dan hier verder.