Jouw duurzame nieuws op EcoToday

Onderdeel van Ecoteers

Vegetarische kroket: Vleesvervanger van de week

Een vegetarisch broodje kroket bestellen kan tegenwoordig steeds vaker in een restaurant. Er zijn groente-, kaas- en vega draadjesvleeskroketten. Vaak is de smaak hetzelfde, omdat het hoofdingrediënt niet veranderd, water gecombineerd met tarwemeel. We hebben een hoop kroketten geproefd om de lekkerste uit te kiezen. Ben jij benieuwd? Lees dan verder over onze vleesvervanger van de week: De vegetarische kroket.

Bij een vleesvervanger denk je al snel aan een vega worstje of vega ham. Ook snacks worden veel in vegetarische varianten gegeten. Zo bestaan er vega frikandellen, saucijzenbroodjes en dus kroketten. Er zijn natuurlijk verschillende vegetarische kroketten. De ene moet in de oven/airfryer, en de andere in de frituur. Voor beide bereidingsmethodes hebben we de beste kroket uitgekozen.

Vegetarische kroket van Mora

In samenwerking met de vegetarische slager, heeft Mora een vegetarische draadjesvlees kroket uitgebracht. Deze overheerlijke kroket gaat in de airfryer. In plaats van normaal draadjesvlees, gebruikt Mora het draadjesvlees van de vegetarische slager, dat gemaakt is op basis van vrije uitloop kippeneiwitpoeder. Het verschil is moeilijk te onderscheiden van een normale kroket. Durf jij het aan om er eentje te proeven?

Deze vegetarische kroket gaat voor 13 minuten op 220 graden in de airfryer. Natuurlijk kan deze kroket ook in de oven, maar dan moet je helaas wel wat langer wachten. In de heteluchtoven bak je deze overheerlijke snack in 19 minuten op 220 graden gaar.

Helaas zitten er niet heel veel voedingsstoffen in deze kroket. Het eiwitgehalte is maar 7%. Ongeveer 20% eiwit moet er in vlees(vervangers) zitten. Maar schrik niet, ook normale kroketten van Mora voldoen niet aan deze voedingswaarde. 12% eiwit zit er in de kroketten met rundvlees, ook veel te weinig. Houdt de kroketten daarom ook alleen aan als een snack, die je af en toe eet.

Vegetarische kroket

Vegan kroketten van de Vegetarische Slager

De Vegetarische Slager heeft ook eigen kroketten. In plaats van dat deze in de airfryer kunnen, gaan ze in de frituur. Dit zorgt ervoor dat de buitenste laag lekker knapperig wordt. Het grote voordeel van de Vegetarische Slager is dat ze vegan kroketten hebben. Dit houdt in dat er geen enkel dierlijk product in de kroket zit.

Deze kroketten zijn een stuk sneller klaar dan de airfryer kroket van Mora. In de frituur gaan ze voor 6 minuten op 180 graden als ze bevroren zijn. Ontdooit zijn ze al klaar in 4-5 minuten.

Ook bij deze kroket vallen de voedingswaardes erg tegen. Zo bevat één kroket van de Vegetarische slager maar 4.5 gram eiwit. Maar minder lekker zal die daardoor niet smaken, want het blijft één van de favorieten!

Wil jij meer lezen over vleesvervanger van de week? Bekijk dan ook ons artikel over de Vegetarische Hamburger.