Een maand lang enkel plantaardig eten. Met het nieuwe jaar stond dit goede voornemen voor vele mensen op hun lijstje: wereldwijd doen er dit jaar zelfs ruim 300.000 mensen mee aan wat nu ook wel ‘Veganuary’ (uitgesproken als Ve-January) wordt genoemd. Ook in Nederland neemt de populariteit van Veganuary toe. De Nederlandse Vereniging voor Veganisten (NVV) helpt de Nederlandse deelnemers een handje door middel van een ander initiatief: de ‘Vegan Challenge’, waarbij deelnemers dagelijks nieuwsbrieven ontvangen met recepten, tips, en blogs.
Is dit de eerste keer dat je van de Veganuary of de Vegan Challenge hoort, en had je graag mee willen doen? Dan is er goed nieuws! De NVV heeft namelijk net bekend gemaakt dat deelnemers vanaf nu het hele jaar kunnen beginnen met de Vegan Challenge: of dat nou in januari, mei of augustus is.
Vegan Challenge het hele jaar door
De Vegan Challenge is in Nederland uitgegroeid tot één van de grootste projecten van het NVV. Tot nu toe hebben er al ruim 50.000 deelnemers meegedaan: een getal wat met de toenemende aandacht voor en populariteit van het thema duurzaamheid wordt verwacht ook in de aankomende jaren nog te blijven groeien. Voorheen kon je drie keer per jaar aan de Vegan Challenge meedoen: In januari, in april en in oktober. Daar brengt Vegan Challenge Nederland nu verandering in.
“Continue, on demand, op elk gewenst moment starten: anno 2020 zijn mensen niet meer gewend om ergens op te hoeven wachten,” schrijft Vegan Challenge. “En laten we eerlijk zijn: als jij je in mei inschrijft, wil je niet tot 1 oktober wachten. Dan wil je meteen aan de slag wanneer je er de motivatie voor hebt om iets anders te gaan doen. Dankzij de keiharde inzet van onze vrijwilligers is het gelukt daar verandering in te brengen.”
Waarom meedoen?
Er zijn vele verschillende redenen waarom mensen de Vegan Challenge aangaan. Het verminderen van je persoonlijke CO2-voetafdruk speelt voor veel mensen een grote rol, aangezien dierlijke producten gepaard gaan met een grote broeikasgasuitstoot. Daarnaast zijn er natuurlijk ook mensen die meedoen vanwege dierenleed, gezondheid, het terugdringen van wereldwijde honger, of een combinatie hiervan.
De organisatie zelf wilt voornamelijk een laagdrempelige manier aanbieden om mensen kennis te laten maken met plantaardig eten en de vegan lifestyle. Hierbij hopen ze natuurlijk meer mensen enthousiast te maken om langdurige aanpassingen te maken in hun leven. Maar zelfs wanneer dat niet lukt, kan zo’n maand al flink verschil maken. “In de afgelopen jaren hebben meer dan 50.000 Nederlanders deelgenomen,” schrijft actievoerder Joep Postma. “Wanneer alle deelnemers tijdens deze maand een plantaardig aten, ervan uitgaande dat ze nog geen veganist waren, staat dit gelijk aan het besparen van grofweg 1,5 miljoen dierenlevens. Iedereen die vegan is gebleven bespaart vervolgens nog eens elke dag een dierenleven.”
EcoToday wenst alle (toekomstige) deelnemers veel succes met de Vegan Challenge!