Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Vegan leer, ofwel: een alternatief voor leer dat is gemaakt van niet-dierlijke producten. Het is een bekend alternatief voor een duurzame variant van leerproducten. Maar is het nou echt zo duurzaam? En waar wordt vegan leer dan van gemaakt? In dit artikel zochten wij het voor je uit.

Wat is vegan leer

In het kort, is vegan leer een alternatief voor traditioneel leer dat wordt geproduceerd zonder het gebruik van dierlijke materialen. Bij deze variant wordt, in tegenstelling tot conventioneel leer, dat afkomstig is van dieren zoals koeien, varkens en geiten, gebruik gemaakt van synthetische stoffen en plantaardige materialen. Populaire alternatieve materialen voor vegan leer zijn bijvoorbeeld polyurethaan en polyester. Daarnaast worden er ook innovatieve natuurlijke materialen gebruikt, zoals hennepleer, kurk, ananasbladvezels en paddenstoelenleer.

Vele vegans kiezen voor vegan leer vanwege hun ethische overtuigingen en de wens om dierenleed te vermijden. Traditioneel leer vereist de dood van dieren en het gebruik van chemicaliën tijdens het looiproces, wat tegen de principes van veganisme ingaat. Vegan leer biedt daarbij de mogelijkheid om diervriendelijke keuzes te maken zonder afbreuk te doen aan de voordelen van stijl en kwaliteit die leer met zich mee brengt.

Is vegan leer duurzaam?

Een belangrijk voordeel van de synthetische materialen is dat deze niet bijdragen aan de vervuilende veeteeltindustrie die aanzienlijke ontbossing en uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt. Daarnaast kunnen veel synthetische materialen worden gerecycled of hergebruikt, wat de afvalstroom vermindert en bijdraagt aan een circulaire economie. Dit kan helpen om de druk op natuurlijke hulpbronnen te verminderen en de afvalberg te verkleinen. Toch kunnen sommige synthetische stoffen, zoals polyurethaan, nog steeds afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en daardoor nog steeds een grote koolstofvoetafdruk hebben.

Een nog beter alternatief voor vegan leer vind je dan ook in de plantaardige alternatieven, zoals hennepleer en kurk. Dit zijn hernieuwbare materialen die weinig tot geen water en chemicaliën vereisen tijdens de productie.

Vegan leer in opmars

Volgens Change.inc is de vegan leer industrie gestaag aan het groeien. Momenteel bestaat volgens hen het overgrote deel van de alternatieve leersoorten uit plastic materialen. In 2020 vertegenwoordigde de synthetische kunstleermarkt een waarde van ongeveer 31,4 miljard dollar. Volgens een andere studie zal deze markt naar verwachting groeien tot 40,5 miljard dollar tegen het jaar 2027. Desondanks vormt dit slechts een klein deel van de totale leerindustrie. Deze wordt namelijk geschat op een waarde van 394,1 miljard dollar, wat dertien keer zo veel is als de waarde van de synthetische markt.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Loop. a Life: duurzaam kledingmerk met een missie