Jouw duurzame nieuws op EcoToday

Onderdeel van Ecoteers

Vegan kaarsen voor een duurzame winter

Nu de koude en donkere maanden voor de deur staan zullen we steeds vaker kaarsen branden. Ook hier zijn duurzame varianten van te koop die volledig plantaardig zijn. Deze kaarsen zijn dan biologisch afbreekbaar en geproduceerd zonder stoffen die schadelijk zijn voor het milieu.

Kaarsen zijn niet vegan als ze bestaan uit stearine, wat van oorsprong gemaakt wordt van rundvet. Ook bijenwas kan gebruikt worden voor de stevigheid. Daarnaast wordt er vaak paraffine gebruikt als brandmiddel. Hoewel dit een vegan ingrediënt is, wordt paraffine gemaakt van aardolie. Dit is geen duurzame grondstof en daarnaast komt er bij de verbranding fossiele CO2 vrij wat bijdraagt aan het broeikaseffect. Goed nieuws: er zijn ook natuurlijke alternatieven! Bijvoorbeeld kaarsen gemaakt van sojawas of raapzaadolie. 

Brandt kaarsen

Deze handgemaakte kaarsen van sojawas of koolzaadwas worden met veel zorg voor het ambacht  gemaakt. Stijlvol, duurzaam, sfeervol en ambacht, dat zijn samenvattend de waarden van Brandt. De kaarsen branden schoon doordat er weinig roet vrijkomt. De productie is duurzaam en de ecologische voetafdruk is relatief klein doordat de grondstoffen en productie in Nederland en Europa plaatsvinden. De lont is van eco-katoen.

Babongo

Deze plantaardige kaarsen van koolzaadwas branden langer, de ingrediënten zijn niet getest op dieren en ze geven weinig tot geen roet af. Bovendien kan je de restjes verzamelen en met de meegeleverde instructie en lont zelf een nieuwe kaars maken. Wat een duurzaam initiatief is dat! Ook kan je de restjes in de groene bak weggooien, omdat koolzaadwas biologisch afbreekbaar is. Dit product is verpakt in een doosje van gerecycled karton.

WHOO

Worlds of opportunities maakt duurzame vegan kaarsen. Bijvoorbeeld deze refill: zo kan je opnieuw van de glazen houder met kaars genieten! Gemaakt van vegan wax met een katoenen lont en verpakt in een papieren verpakking. Daarnaast maakt WHOO gebruik van natuurlijke geuren dus kortom, een mooi en duurzaam product.

Heb jij interesse in nog meer duurzame lifestyle-producten? Lees dan hier verder.