Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Voor veel mensen is een gekookt eitje het hoogtepunt van het ontbijt of de basis van een goede lunch. Gemiddeld genomen eten Nederlanders 16 gram eieren per dag, blijkt uit cijfers van wateetnederland.nl. Kortom: ei kan niet ontbreken uit ons dieet. Om die reden hebben de mensen achter Yo! Egg een ei ontwikkeld voor vegans en mensen die het liefst geen dierlijke producten consumeren. Maar smaakt het evengoed als de real thing? Wij gingen op onderzoek uit.

Wat is het Yo! Egg ei precies?

Yo! Egg is een “ei”, gemaakt van veganistische ingrediënten. Het bestaat onder andere uit kikkererwten en soja. Qua samenstelling verschilt het dus behoorlijk van een kippenei, dat alleen uit eiwit en vet bestaat. Zo bevat dit veganistische ei veel meer koolhydraten, minder proteïne en geen cholesterol.

De makers van Yo! Egg hebben echt hun best gedaan om een zachtgekookt ei zo nauwkeurig mogelijk na te bootsen en dat is ze aardig goed gelukt. De eieren hebben de consistentie van een kippenei, met binnenin een half vloeibare gele dooier. Op dit moment zijn ze alleen in gekookte vorm verkrijgbaar. De makers zijn bezig om Yo! Egg ook als gebakken eieren op de markt te brengen.

Yo! Egg
Yo! Egg, gebakken. op dit moment is deze variant nog in ontwikkeling. Bron Yo! Egg

Waar is het Yo! Egg te koop?

Op dit moment is het kunstei alleen nog maar via enkele restaurants in Israël en Californië te verkrijgen, door daar een ontbijt te bestellen. Wil je dit ei uitproberen? Dan zal je dus op het vliegtuig moeten stappen… En dat is niet erg duurzaam. Gelukkig zijn de ondernemers op dit moment al druk bezig om hun productie op te schalen en ook andere types eieren te ontwikkelen. Waarschijnlijk zal op termijn dit Yo! Egg vega-ei dan ook in Nederland verkrijgbaar zijn. Tot die tijd zal je dus met versnaperingen als de vegakroket moeten doen.

Is het Yo! Egg Vega-ei het ei van Columbus?

Een Yo! Egg heeft een heel andere voedingswaarde dan een normaal ei. Zo zit er in een Yo! Egg van 50 g, 1 g vet, 3 g eiwit en 4 g koolhydraten. Ter vergelijking: bij een kippenei van 50 gram is dat 5 g vet, 250 mg cholesterol, 6 g eiwit en een halve gram koolhydraten, plus nog behoorlijk wat vitaminen behalve vitamine C.

Als eiwitbron is het kunstei dus minder geschikt dan een echt ei. Ook qua vitamines schiet het tekort. Wel is het winst dat er geen verzadigd vet in zit (al zijn de vetten in een ei voor twee derde deel onverzadigd en dus gezond). Het kunstei bevat daarnaast geen ijzer en geen vitamines. Dit wordt dan weer een beetje goedgemaakt door de grote hoeveelheid caroteen, waardoor het lichaam in vitamine A wordt omgezet.

Yo! Egg
Yo! Egg, zoals je deze waarschijnlijk in een restaurant zal tegenkomen. Bron Yo! Egg

Vooral een culinair hoogtepunt

Het Yo! Egg nep-ei is dus vooral geschikt voor veganisten die de smaak van een echt ei missen. Ook, omdat dit “ei” minder calorieën bevat. Wil je als veganist zeker weten dat je genoeg aminozuren in de juiste verhoudingen binnenkrijgt? Dan kan je beter je toevlucht zoeken tot de bekende combinaties van bijvoorbeeld granen met peulvruchten.

Voorlopig is deze discussie nog academisch, tenzij je een vakantie naar Californië of Israël plant. Maar gezien de goede culinaire ervaringen, is het waarschijnlijk een kwestie van tijd voordat het naar Nederland komt.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Meer rendement en biodiversiteit bij groene zonnepanelen