Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Goed nieuws voor duurzame vakantiegangers die een veerdienst Noorwegen zoeken. Vanaf april 2022 is het mogelijk om per veerboot vanaf de Eemshaven naar Kristiansand in Noorwegen te gaan.

Naar Noorwegen op vakantie kan nu duurzaam. Holland Norway Lines opent een veerdienst tussen het Noorse Kristiansand en de Eemshaven. Bron: Holland Norway Lines, fair use

Over de zee met veerdienst Noorwegen

Het spectaculaire Noorderlicht bekijken, of de middernachtzon ondergaan vanaf de Lofoten? En nog veel meer ideeën, in deze reisgids. Vanaf april 2022  is het mogelijk zonder vervuilende vlieg- of autoreis, met een prijs vanaf 175 euro per persoon. Maar in plaats van de lange autotocht via Duitsland, Denemarken en Zweden, kom je ontspannen aan in Kristiansand. Terwijl je slaapt, reist de veerboot naar het noorden. Tegen een meerprijs van 25 euro kan je een auto meenemen.

95 procent CO2-besparing, en mooie zeereis

Als je reist per ferry, stoot dit maar 20 gram CO2 per reizigerskilometer uit. Ter vergelijking: ga je in je eentje met de auto, dan kost dit 240 gram per kilometer. En het vliegtuig? Dat is op deze korte afstanden helemaal dramatisch veel: 290 gram per kilometer. Dus door de veerboot te nemen voor deze reis in plaats van het vliegtuig, spaar je retour maar liefst 540 kg CO2 uit, zo’n 95 procent. Door verstandig te kiezen maak je je reis dus veel duurzamer.

De Noorse havenstad Kristiansand ligt in het uiterste zuiden van Noorwegen. Dus wil je de rest van Noorwegen zien, zoals Oslo, Stavanger en Trondheim, dan moet je nog wel een eindje rijden, of met de trein.

Spectaculaire treinreizen: duurzame aansluiting op veerdienst Noorwegen

De Kylling spoorbrug is maar één van de vele hoogtepunten op treinreizen in Noorwegen. Bron: Noors verkeersbureau, visitnorway.com

Die treinverbindingen zijn in Noorwegen overigens uitstekend. En het uitzicht vanaf de trein is ronduit spectaculair. Zo stap je in Kristiansand meteen in de trein naar Stavanger, of naar Oslo. Zo kan je op weg naar Stavanger terwijl je uit het raam kijkt, al genieten van het spectaculaire fjordenlandschap van Noorwegen.

Ook kan je naar Zweden en Finland reizen. Uiteraard is de trein voor landvervoer ecologisch gezien het beste, en zo kan je ook lekker ontspannen genieten van het uitzicht, in plaats van over bochtige weggetjes te moeten rijden.

De reis is inclusief een overnachting in een tweepersoons hut aan boord. De Romantika heeft een capaciteit van 1500 passagiers en kan, met alle winkels, theaters en restaurants aan boord, worden vergeleken met een klein dorp.  Vervelen onderweg doe je je dus niet.

Honderd procent CO2 besparen

Als je echt 100% eco-vriendelijk op reis wilt gaan, is het beter om te kiezen voor een gespecialiseerd eco-reisbureau. Een van de weinige eco-reisbureaus in Nederland, is Sustainaway. Niet alleen zijn de accommodaties en manier van reizen erg eco-vriendelijk. Alle CO2 die de reis verbruikt wordt ook nog eens 100% gecompenseerd. Het reisaanbod van Sustainaway groeit snel. En omdat het om reizen binnen Nederland gaat, heb je van reisbeperkingen door corona geen last. Bij de goedkoopste reis kan je al weg voor 88 euro. Echt een duurzame aanrader dus.

Beeld: Holland Norway Lines