Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Eerder dit jaar werden single-use plastics zoals rietjes al verbannen. Nu lijkt het erop dat ook wegwerpbekertjes, die we voornamelijk gebruiken op bijvoorbeeld scholen en kantoren, in de ban zullen gaan. Zo wordt beschreven in een kamerbrief.

Plasticsoep

Single-use and wegwerpplastics vormen een belangrijk aandeel in de welbekende ‘plasticsoep’ die zich vormt in de oceanen. Daarnaast belanden deze producten vaak in onze natuur, als zwerfafval. In de afgelopen decennia zagen we het gebruik van single use plastics fors toenemen. Nu wil het kabinet deze trend ombuigen: van wegwerp naar hergebruik. Dat zorgt voor minder zwerfafval en past in het streven naar een schoner milieu en een circulaire economie. 

Herbruikbare bekers

Dat betekent dus dat vanaf 2023, we op het kantoor koffie of thee te drinken uit mokken in plaats van uit wegwerpbekers. Ook andere plekken waar drankjes worden aangeboden, zoals bijvoorbeeld scholen, maar ook evenementen zoals congressen, moeten vanaf dan gebruik maken van herbruikbare bekers. Het opvolgende jaar, in 2024, zal er tevens een einde komen aan gratis plastic verpakkingen. Denk bijvoorbeeld aan kant-en-klaarmaaltijden of afhaalproducten, zoals een plastic patatbakje. 

Huidige stand van zaken wegwerpbekers

Volgens NOS worden er dagelijks in Nederland 19 miljoen wegwerpdrinkbekers en voedselverpakkingen gebruikt en weggegooid. Dat zijn een totaal van 7 miljard stuks per jaar. Het overgrote deel recyclen we niet. De Europese Unie maakte afspraken dat in 2026 het gebruik van wegwerpplastic drastisch verminderd moet zijn. De lidstaten mogen echter zelf bepalen hoe ze daar invulling aan geven. Nederland heeft besloten dat we vanaf 2026 minstens 90 procent van de koffiebekers moeten inzamelen voor recycling. Maar hoopt met deze maatregel dat bedrijven overstappen op herbruikbare bekers en mokken. 

Wil je meer lezen over klimaat en wetgeving? Lees dan hier verder.