Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Vanaf 1 juli worden er nieuwe plasticregels geïntroduceerd in Nederland. Het is vanaf dan het niet langer toegestaan voor restaurants, snackbars en supermarkten om plastic bakjes en wegwerpbekers gratis te verstrekken. Dat betekent dat je als consument straks extra gaat betalen voor het gebruik van plasticverpakkingen.

19 miljoen plastic verpakkingen

Elke dag belanden er maar liefst 19 miljoen plastic bekertjes en voedselverpakkingen bij het afval. Dat is een aanzienlijke hoeveelheid. De Europese richtlijn Single Use Plastics wil ervoor zorgen dat er steeds minder plastic afval in het milieu terechtkomt. Daarom worden er per 1 juli nieuwe plasticregels in Nederland geïntroduceerd. Binnen dit nieuwe beleid zullen consumenten extra gaan betalen voor het gebruik van plastic verpakkingen. Het gaat om een kleine bijdrage die je moet betalen voor plastic bakjes en wegwerpbekers als je deze wilt gebruiken. Dit is een manier om bewuster om te gaan met het gebruik van deze materialen en mensen aan te moedigen om duurzamere alternatieven te kiezen.

Het nieuwe beleid geldt bijvoorbeeld als je op het station je koffie meeneemt in een plasticbeker, eten afhaalt of laat bezorgen, of een broodje in plastic koopt bij het tankstation. Al deze producten worden traditioneel verpakt in plastic. Ook supermarkten zullen een hogere prijs gaan hanteren voor plastic verpakkingen die vergelijkbaar zijn met de to go-verpakkingen. Denk aan voorverpakte broodjes of salades in plastic bakjes. Daarnaast zullen ook diverse kartonnen verpakkingen, zoals pizzadozen, frietzakjes en drinkbekers met een plastic coating, zullen meetellen.

Wat moeten we extra betalen?

Binnen dit nieuwe beleid mogen ondernemers straks zelf de prijzen voor de extra kosten per plastic wegwerpbakje of -beker gaan bepalen. Wat je daadwerkelijk extra gaat betalen hangt dus af van de plek waar je iets consumeert. Wel heeft de overheid een aantal richtlijnen opgesteld voor de maximale prijzen:

  • €0,25 voor een beker.
  • €0,50 voor een maaltijd (eventueel met meerdere bakjes).
  • €0,05 voor voorverpakte kleine porties groente, fruit, noten en portieverpakkingen van bijvoorbeeld beleg en saus. Op de kassabon moet duidelijk vermeld staan hoeveel je extra betaalt per wegwerpbeker of -bakje met plastic.

Daarnaast zijn (horeca)ondernemers straks ook verplicht om jou als klant een herbruikbare optie aanbieden om de afvalberg te verminderen. Beide regels treden per 1 juli in werking.

Supermarkten reageren op nieuwe plasticregels

Aangaande het nieuwe beleid, heeft NU.nl verheldering opgevraagd bij verschillende Nederlandse supermarkten. Hoe zullen zij met deze nieuwe regels omgaan? Een woordvoerder van marktleider Albert Heijn (AH) laat aan NU.nl weten:  “We stimuleren hergebruik waar dat kan”. Jumbo en PLUS laten weten dat ze nog bezig zijn met de invulling van de nieuwe regels.

NU.nl meldt verder dat het onwaarschijnlijk is dat supermarkten toestaan dat klanten eten en drinken rechtstreeks uit plastic verpakkingen halen om ze vervolgens over te gieten in hun eigen bekers of bakjes. In plaats daarvan zal er een toeslag van 5, 25 of 50 cent worden toegevoegd aan veel producten. Deze toeslag zal duidelijk vermeld worden op de kassabon.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Eerste stroom van nieuw windpark op zee geleverd door Shell en Eneco