Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Onderzoekers van de Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) in Barcelona hebben een creatieve oplossing gevonden voor een al lang bestaand emissieprobleem. Ze ontdekten hoe ze op slimme wijze megastructuren kunnen bouwen met een biologisch beton dat CO2 verlaagt, warmte reguleert en dit alles met een ontwerp dat absoluut in het oog springt. Op de oppervlakte van het gebouw groeien mossen, korstmossen, schimmels en andere biologische organismen.

Gebouwen met dit biologische beton kunnen (in regio’s met een gematigd mediterraan klimaat), CO2 opnemen en zuurstof afgeven met microalgen en andere “gepigmenteerde micro-organismen” die het bedekken. Deze verticale tuinen zien er niet alleen mooi uit maar dankzij dit biologisch beton maar maken ze ook deel uit van een zeer slim ontwerp.

Hoe werkt het?

Dit milieuvriendelijke beton werkt in lagen. De bovenste laag absorbeert en slaat regenwater op, waarin de onderliggende micro-organismen zich kunnen ontwikkelen. Een onderste laag beton stoot water af om de interne structuur veilig te houden. De bovenkant kan zonnestraling absorberen, die het gebouw isoleert en de temperatuur regelt voor de mensen binnen.

Hoewel beton hoge pH-waarden heeft waardoor planten niet kunnen groeien, wordt deze verzuurd, wat de pH-waarde verlaagt naar niveaus die veiliger zijn voor groei. De lagen die het beton absorberen, slaan water op en stoten water af op verschillende niveaus. Hierdoor zullen micro-organismen niet alleen groeien maar ook de structuur van dit natuurvriendelijke beton verstevigen. 

Volgens de website van UPC hadden de onderzoekers grote plannen hadden voor het ontwerp: “het is de bedoeling dat het uiterlijk van de gevels van het gebouw na verloop van tijd van kleur veranderen volgens de tijd van het jaar”.