Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Van suikerbietpulp naar een ecologische shampoo. Dat is het idee achter de nieuwe bioraffinagefabriek van Cosun Beet Company in Delfzijl, Groningen. In deze fabriek gaat men het bietenpulp van de suikerfabriek omzetten in plantaardige producten, bijvoorbeeld shampoo of verf.


Milieuvriendelijke vervangers

De fabriek is van plan om bietenpulp van de suikerfabriek om te zetten in plantaardige producten.  Maar eerst moet de fabriek nog worden gebouwd. Dit wordt mede mogelijk gemaakt voor een subsidie van de provincie Groningen. Zij trokken hier 3 miljoen voor uit.  “Met deze stap voorzien we de samenleving van milieuvriendelijke vervangers van producten die normaal gesproken gebaseerd zijn op microplastics”, aldus Paul Mesters, CEO van het bedrijf.

Helemaal klimaatneutraal

Daarom gaat fabriek zich volledig richten op de productie van groene ingrediënten. Die zullen vervolgens gebruikt worden in shampoo, verf en make-up. Dat zijn producten die momenteel voornamelijk gebaseerd zijn op fossiele grondstoffen. Bovendien zitten er momenteel vaak microplastics in dergelijke producten. Cosun Beet Company, voorheen Suiker Unie, gaat daar een stokje voor steken. Zij gebruiken upcycling technieken om van het suikerbiet nieuwe producten te maken. De producten uit de fabriek zijn daarmee ecologisch en duurzaam. Bovendien zullen de machines in de fabriek ook milieuvriendelijk zijn. Deze zijn voorzien van 100 procent groene energie. 

Circulaire oplossingen door bietenpulp

“De suikerbiet is dé bron voor innovatieve en circulaire oplossingen. Dit gewas biedt fantastische mogelijkheden voor relevante maatschappelijke uitdagingen waar we nu voor staan.’’ zo leest een quote van CEO Mesters op de voorpagina van de nieuwe website. Het bedrijf staat momenteel vooral bekend om haar voedsel en een aantal andere niet-eetbare biologische producten van de suikerbiet. Wanneer de producten zoals shampoo en verf daadwerkelijk verkrijgbaar zullen zijn, is nog niet bekend. 

Wil je meer lezen over upcycling? Lees dan hier verder.