Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

James Dutton ontwikkelde een duurzame, hypoallergene pleister van bamboe genaamd PATCH. Hoewel de zoektocht naar een organische pleister begon bij zijn allergische zoontje, wordt de pleister nu in 32 landen verkocht. Het groene alternatief omzeilt het gebruik van microplastics, en helpt daardoor in de strijd tegen plastic.

Dutton ging op zoek naar een alternatief voor de gewone pleister toen hij erachter kwam dat zijn zoontje er een allergische reactie op had. Hij vond het huidige assortiment aan hypoallergene pleisters, maar was nog niet tevreden: alle pleisters bevatten alsnog microplastics. Tijdens zijn onderzoek kwam hij erachter dat een kwart van de bevolking (allergische) reacties heeft op de gewone pleister. Zijn zoontje was dus niet de enige die gebaat zou zijn bij een goed alternatief. Hier begon zijn zoektocht naar een hypoallergene pleister die tegelijkertijd, als ze als vervanger gebruikt zouden worden, de hoeveelheid afval zouden verminderen die gewone pleisters veroorzaken.

De bamboe-pleister PATCH

Dutton ging dus een paar stappen verder dan alleen hypoallergeen: hij wilde ook dat de pleister gemaakt zou zijn van gecertificeerde en organische producten, en dat het afbreekbaar en duurzaam zou zijn. De pleister gemaakt van bamboe is verder zo gemaakt dat je hem amper op je huid voelt, en je vrijelijk kunt bewegen. Ook zit er houtskool, aloë vera en kokosnootolie verwerkt in het gaas, wat een natuurlijke positieve werking heeft op de huid. Dutton is 45 verschillende leveranciers langsgegaan, en heeft wel 100 verschillende designs en prototypes geprobeerd. Hij moest er zeker van zijn dat alle producten eerlijk waren, en dat het uiteindelijke product zo milieuvriendelijk mogelijk was. En dat is zeker gelukt: PATCH is 100% composteerbaar. Dit geldt ook voor de verpakking van de pleisters.

De pleister viel in de prijzen

De pleister van Dutton werd ook nog eens benoemd tot “Best New Eco Living Product” bij de  Natural & Organic Awards Europe 2019. Dutton heeft de pleister duidelijk niet alleen voor zijn zoontje gecreëerd, maar hoopt de verkoop nog veel verder uit te breiden, zodat mensen over de hele wereld dit groene alternatief kunnen gebruiken. In een interview noemt Dutton dat het uiteindelijke doel is om het leidende bedrijf te zijn in duurzame oplossingen voor wondverzorging.