Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De gemeente Utrecht wil zo snel mogelijk van het gas af om zo de doelstellingen van 2030 en 2050 te halen. Om die reden gaat de stad waarschijnlijk nu 320 huurwoningen in de wijk Overvecht-Noord ‘gedwongen’ van het gas afhalen. Het stadsbestuur laat weten en dat deze ontwikkeling noodzakelijk is om vaart te maken met de energietransitie. Daarnaast zouden de gasleidingen aan vernieuwing toe zijn.

Utrecht van het gas af

Er zijn verschillende redenen waarom Nederland van het gas af moet. Een van de belangrijkste redenen is dat het gebruik van gas een grote bijdrage levert aan de uitstoot van broeikasgassen, wat leidt tot klimaatverandering. In het Klimaatakkoord staat dat in 2050 zeker 7 miljoen woningen en 1 miljoen andere gebouwen van het aardgas af moeten zijn. Als eerste doelstelling moeten in 2030 de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen al verduurzaamd zijn. Ook gemeente, moeten hiervoor een grote bijdrage leveren en zorgen dat er beleid komt om dit te realiseren.

Wijk in Utrecht stemt mee

Er moet dus nog flink wat gebeuren, en het is tijd om vaart te maken. Zo vindt ook de Gemeente Utrecht, die in de eerste week van december een plan maakte om 320 huurwoningen per direct van het gas af te halen. Het gaat om een wijk in Overvecht-Noord. De aanleiding is een broze gasleiding die eigenlijk vervangen zou moeten worden. De gemeente ziet het vervangen van de gasleiding als verspilling, omdat de gasleidingen maar tot 2030 zouden blijven functioneren. Daarom organiseerde de gemeente een raadpleging met de buurtbewoners. Ook zij stemde met het voorstel in om nu al van het gas af te gaan. Het blijkt dat de bewoners het gas alleen gebruiken om te koken. Volgens RTL Nieuws, stemde stemde 92 procent van de buurtbewoners voor overstappen op elektrisch koken, 5 procent was tegen en 3 procent onthield zich van de stemming. 

Eerste gasvrije wijk

In Utrecht staan op dit moment nog zo’n 130.000 huizen en andere gebouwen die aangesloten zijn op aardgas. Uiterlijk in 2050 moeten alle woningen en bedrijven aardgasvrij zijn. Overvecht-Noord wordt de eerste wijk in Utrecht die zal overstappen naar  duurzame energie. De gemeente werkt samen met Mitros, Portaal, Bo-Ex, Stedin en Energie-U aan een plan om Overvecht-Noord in 2030 aardgasvrij te maken. Daarnaast werken we ook aan plannen voor een aardgasvrij Utrecht Science Park.

Wil je meer lezen over duurzame ontwikkeling? Lees dan Rijksoverheid investeert 780 miljoen in nieuwe fietspaden