Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Elke dag verdwijnen er 11.000 flesjes op het station Utrecht Centraal in de prullenbak. Of nog erger: op de grond. Niet alleen loop je zo je statiegeld mis, maar het is ook nog eens slecht voor het milieu. Daarom besloot Utrecht Centraal actie te ondernemen. Vanaf heden kan je je plastic statiegeldflesjes kwijt bij een gloednieuwe inlevermachine op het station.

Utrecht Centraal tegen plasticflesjes

De NS, ProRail en het Rijk hebben afgesproken dat alle stations in 2040 afvalvrij moeten zijn. Duurzaamheid staat namelijk hoog in het vaandel bij ProRail en NS. “Organisatiebreed, maar ook specifiek bij stations”, aldus de organisaties zelf. Het scheiden en voorkomen van (rest)afval is daar een onderdeel van. Hoewel Utrecht Centraal nu een primeur in handen heeft, zullen ook op Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Eindhoven Centraal dit jaar nog plastic flesjes ingenomen worden. Volgend jaar, in 2023, komen er op nog eens zeventien locaties over heel Nederland machines bij.

Eerste inlevermachine op station

Het allereerste apparaat werd vorige week in gebruik genomen op het station Utrecht Centraal. De eerste machine stond in de stationshal aan de Jaarbeurszijde. De week daarop zijn er nog eens drie machines bijgekomen verspreid over het station. De machine werkt eigenlijk hetzelfde als in de supermarkt. Je gooit je flesje erin, en scant vervolgend een QR-code, waardoor er direct 15 cent statiegeld op je rekening gestort wordt via de Tikkie-app. Voor een grotere fles ontvang je 25 cent.

Foto van NS

Duurzaamheid op Nederlandse stations

Ook Nederlandse stations worden dus steeds iets groener. Naast het inzamelen van plastic, melden NS en ProRail bezig te zijn met duurzame energie en energieneutrale stations. De komende jaren zijn de bedrijven van plan op een aantal stations zo’n 150.000 vierkante meter aan zonnepanelen te gaan plaatsen. Daarnaast letten de organisaties erop dat er minder gas wordt verbruikt op stations. Bij de bouw en verbouw van stations wordt erop gelet dat er duurzame materialen worden gebruikt.

Door deze actie, kunnen er op de 5 grote stations (Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven) al jaarlijks 15 miljoen kleine plastic flesjes per jaar ingezameld en gerecycled worden, aldus een woordvoerder tegenover RTV Utrecht.

Meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Supermarkten stoppen met invliegen groente en fruit