Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Onderzoekers aan de National University of Singapore hebben een manier gevonden om energie op te wekken uit schaduw. De ”shadow effect energy generator” produceert een elektrische puls uit een schaduw. Deze nieuwe technologie kan een grote doorbraak vormen voor zonne-energie, omdat zonnepanelen tot op heden altijd in de zon moeten worden geplaatst. Door gebruik te maken van de energie uit schaduw, kan er ook tussen de zonuren door energie worden opgewekt.

Energie uit schaduw was al deels mogelijk

Je denkt nu vast: maar mijn zonnepanelen werken toch al als de zon niet volledig schijnt? Dit is zeker waar. Traditionele zonnepanelen wekken ook energie op als ze in de schaduw staan. Maar helaas is dit maar de helft van de energie die ze kunnen opwekken in vergelijking met direct zonlicht. In deze energie-generator met het schaduweffect zit silicium met een gouden coating. Hierdoor ontstaat een vergelijkbaar proces als in normale zonnepanelen, alleen kan het meer energie opwekken dan traditionele panelen. Tot wel 200% van de normale opbrengst.

Ultradunne laag

Het klinkt misschien duur, een gouden coating. Maar in realiteit valt dit gelukkig mee. Het gaat namelijk om een ultradunne gouden coating van maar 15 nanometer dik. Wanneer het licht op het silicium valt door de coating heen, komen de elektronen los van hun atomen. Dit zorgt voor een energiestroom.

Verschillende toepassingen

Ondertussen speculeert men over de bruikbaarheid van deze technologie; er zijn verschillende toepassingen. Zo kan deze vorm van energie opwekken uitkomst bieden voor smart clothing. Smart clothing zijn kleren die kunnen communiceren met andere apparatuur. Deze industrie zal naar verwachting de komende jaren een doorbraak maken. Het integreren van materialen die energie opwekken uit schaduw kan een handige oplossing zijn voor de stroomvoorziening van deze materialen.

Het gaat nog wel een tijdje duren voordat deze technologie klaar is om te gebruiken, het is in ieder geval hoopgevend. Wil je meer lezen over verschillende toepassingen van zonne-energie? Lees dan hier verder.