Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Weg van de snelweg wordt steeds populairder. Undertourism is de naam van deze ecologische trend, waarbij ook weinig bezochte toeristische attracties meer aandacht krijgen.

Steden als Venetië zijn nauwelijks meer leefbaar door de enorme aantallen toeristen die deze eeuwenoude stad bezoeken. En ook in Amsterdam zijn de bewoners van de binnenstad de grote aantallen Nutella-pasta kopende en wiet-rokende toeristen zo langzamerhand een beetje zat. Ook kan je je afvragen of het wel ecologisch verantwoord is om grote aantallen mensen op een kleine plek te concentreren.

Juist door met enorme aantallen op een kleine plek te gaan zitten, doe je ook afbreuk aan het unieke karakter van de toeristische attractie. Dit verklaart ook waarom undertourism steeds populairder wordt onder toeristen, die het land echt willen ondergaan.

Typische undertourism locaties in Nederland

In Nederland op vakantie gaan is een mooi duurzaam alternatief voor een vliegreis of een autoreis. Maar we hebben allemaal wel de topattracties als de Amsterdamse binnenstad, Madurodam of Rotterdam gezien. Als je kiest voor undertourism locaties, leer je Nederland pas echt goed kennen en zal je tijdens je duurzame vakantie je ogen uitkijken.

undertourism
De Utrechtse binnenstad met terrassen op de vroegere kades. Bron: Diliff via Wikimedia Commons,CC BY 2.5

Duizend jaar ouder dan Amsterdam en een mooi alternatief voor de drukke Amsterdamse grachtengordel is de Utrechtse binnenstad. Ultima Traiectum, zoals de oude bisschopsstad in voorchristelijke tijden heette, kent sfeervolle kroegen, restaurantjes aan de gracht en ook enkele musea.

Ook de oude binnenstad van Haarlem, makkelijk te bereiken vanaf Amsterdam, wordt veel genoemd als locatie voor undertourism. Hier vind je enkele musea en veel historische gebouwen.

undertourism
De binnenstad van Thorn. Bron: Steven Lek op Wikipedia Commons, publiek domein

Het “witte stadje” Thorn in Limburg met iets meer dan 2000 inwoners, was ooit de hoofdstad van het kleinste prinsdom van het Heilige Roomse Rijk. Met de witte gebouwen waan je je ergens in Zuid Frankrijk, Occitanië bijvoorbeeld, maar dit is toch echt Nederland. De witte kleur heeft inderdaad met Frankrijk te maken, maar dan op een minder leuke manier. Tijdens de Franse bezetting werd belasting geheven op basis van de grootte van de ramen. Om belasting te besparen metselden de bewoners hun ramen dicht en kalkten hun muren wit om de metselsporen weg te werken. Limburg is rijk aan karakteristieke stadjes en dorpen, door de roerige geschiedenis. Een uitstekend jachtterrein voor de echte liefhebber van undertourism dus.

Bolsward, gefotografeerd door txllxt @ Mapillary.com. CC BY-SA 4.0

Een ander leuk stadje waar je weinig toeristen ziet, is Bolsward in Fryslân. Waar grote buur Sneek ten prooi is gevallen aan megalomane plannen en het massale toerisme van de Sneekweek, heeft Boalsert nog veel van zijn authentieke karakter behouden. Ook andere kleine Friese stadjes als Stavoren, Hindeloopen en de voormalige universiteitsstad Franeker zijn een aanrader voor undertourism.