Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Duurzaamheid staat doorgaans niet bovenaan je lijstje als het gaat om een goede nachtrust. Bij het kiezen van een nieuw matras is comfort vaak de belangrijkste overweging. Het trieste gevolg hiervan is dat oude matrassen vaak langs de weg of bij het grofvuil belanden, om vervolgens te worden opgehaald voor de verbrandingsoven. Zonde, aangezien matrassen uitstekend gerecycled kunnen worden. Wat als je kunt kiezen voor zowel comfort als duurzaamheid, en dat voor een betaalbare prijs?

1,6 miljoen matrassen op de afvalstort 

Doorgaans gaat een matras maximaal tien jaar mee en verliezen al jaren eerder de hoogste kwaliteit. In Nederland worden jaarlijks zo’n 2 miljoen matrassen verkocht, wat betekent dat er ongeveer evenveel matrassen worden afgedankt. Volgens Pointer KRO-NCRV gaat het jaarlijks om zo’n 1,6 miljoen matrassen dat op de Nederlandse afvalstort eindigt. In Amsterdam alleen al worden maar liefst 100.000 matrassen per jaar aan de straat gezet, oftewel zo’n 270 matrassen per dag.

Het probleem bij de kern aanpakken

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat matrassen beter recyclebaar zijn? Dat is de missie geworden van het jonge bedrijf Ubed. Dat zich niet alleen inzet voor het geleidelijk aanpakken van het afvalprobleem in de industrie, maar ook voor het garanderen van een goede nachtrust en fijne slaapervaring krijgt. Ubed ontwierp een matras waarbij de lagen in het matras tijdig vervangen kunnen worden. Hierdoor kan de levensduur en het comfort eindeloos worden verlengd, zegt Ubed. 

Bij Ubed kun je daarom terecht voor matrassen waarvan alle onderdelen blijvend uitwisselbaar zijn. Ubed voorziet zijn klanten via de webshop na verloop van tijd van losse, nieuwe onderdelen. Bovendien ontvangt Ubed de oude onderdelen graag retour, alle materialen zijn namelijk 100% recyclebaar. Op deze manier wil Ubed de wereld een stukje schoner maken, terwijl jij lekker blijft liggen op je duurzame matras.

Een modulair matras

Een modulair matras dus, en één van de eerste in zijn soort. “Met het eerste, volledig modulaire matras wil Ubed persoonlijk comfort en een duurzame keuze toegankelijker maken” vertelt jonge ondernemer Wouter Simons, die de dagelijkse leiding in handen heeft. Een tweepersoons matras van Ubed wordt als volgt opgebouwd: twee kernen, twee comfortlagen en een matrashoes. Deze samenstelling geeft niet alleen de mogelijkheid om tijdens het leven van de matras bijvoorbeeld van comfortlaag of hoes te wisselen, maar ook om een eigen hardheid per kant te kiezen. 

Naast metalen veren wordt er voor de Ubed matrassen enkel 3D polyester gebruikt. “Voor veel consumenten een minder bekende soort van matrasvulling, maar wel eentje met meerdere voordelen”, stelt Wouter. “Omdat dit materiaal zeer goed ventileert en makkelijk te wassen is, lig je altijd op een fris matras dat niet te warm wordt”.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Brandt maakt handgemaakte duurzame kaarsen van soja