Klimaatverandering zorgt voor toenemende turbulentie tijdens vluchten, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Met milieuvervuiling en veiligheidsrisico’s voor bemanning en passagiers als gevolg, is dit natuurlijk absoluut niet wenselijk.
Veroorzaker van turbulentie
Eigenlijk kun je turbulentie een beetje vergelijken met de golven van de oceaan. Alleen dan gaat het hier om een stroming van lucht, dat als wervels door de lucht heen stroomt. Je hebt verschillende snelheden, die allemaal een iets andere vorm van turbulentie veroorzaken. Over het algemeen is dit niet heel gevaarlijk en kan er niks gebeuren. Het heftige geschud kan soms wel redelijk beangstigend zijn.
Wetenschappelijk onderzoek
Onderzoek van een vakgroep meteorologie aan de Universiteit Reading in het Verenigd Koninkrijk toont aan dat turbulentie met zo’n 50 procent is toegenomen in de laatste vier decennia. Het onderzoek toont aan dat heftige turbulentie met zo’n 55 procent is toegenomen sinds 1979. Ook het wetenschappelijke tijdschrift Geophysical Research Letters meet meer onrustige vluchten.
Wat is de oorzaak?
Dankzij de opwarming van de aarde, neemt het verschil van temperatuur tussen de evenaar en Noordpool toe. Dit verschil is een oorzaak voor een verandering in windrichting, dat erg plots ontstaat. Zaken als windrichting en snelheid zorgen voor een plotse verandering, die ook wel windschering wordt genoemd. Uit onderzoek blijkt dat vooral de Atlantische Oceaan een plek is met veel onregelmatigheid betreft vluchten. Dit is dan ook de plek waar heftige turbulentie de afgelopen jaren zo extreem is toegenomen.
Wat is de oplossing?
Als het onweert, of simpelweg slecht weer is, dan is turbulentie normaal en te verwachten. Het probleem met deze specifieke vorm van turbulentie, is dat deze om ‘clear air tubulance’ gaat. Dit is een vorm van turbulentie dat optreedt, zonder dat er iets aan de hand lijkt te zijn. Er zijn geen donkere wolken te bekennen en toch is er onrust. Hier kun je als piloot niet op inspelen, omdat het niet zichtbaar is. Er moet volgens de onderzoekers systemen worden gemaakt die deze vorm van turbulentie wél kunnen voorspellen. Met als doel om onverwachte turbulentie en de schade die dit kan meebrengen te voorkomen.
Vliegen nog duurder
Dat de inflatie invloed heeft op de prijzen van vliegen, dat is inmiddels geen verrassing meer. Toch is dit niet de enige reden voor eventuele prijsstijging van vluchten. Klimaatverandering en toenemende turbulentie zorgen ervoor dat vliegtuigen minder daadkracht hebben. Deze straalstroom, de windstromen op grote hoogte, creëert dit tekort aan daadkracht. Over het algemeen kunnen vliegtuigen minder mensen aan boord nemen en dit kost de luchtvaart meer geld. De hoeveelheid brandstof wordt hierdoor steeds meer, wat ook weer zorgt voor meer luchtvervuiling en meer turbulentie. Daarbij kost het luchtvaartmaatschappijen ook weer meer geld om eventuele schade aan het toestel te repareren. Het onderhoud van de toestellen, veroorzaakt door turbulentie, kosten in de Verenigde Staten al ongeveer 500 miljoen dollar per jaar.
De klimaatverandering en alle negatieve effecten die dit met zich meebrengt, maakt het niet makkelijk voor de luchtvaart (en de rest van de wereld). De turbulentie kost niet alleen meer geld, maar zorgt voor minder daadkracht voor vliegtuigen. Dit betekent meer vluchten voor dezelfde hoeveelheid mensen en dat is juist wat weer nadelig werkt voor de CO₂-uitstoot.
Ga je op reis deze zomer?