Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De kantine van de Technische Universiteit in Delft, faculteit Bouwkunde, stopt met de verkoop van vlees- en visproducten. Een primeur, want nooit eerder nam een Nederlandse universiteit deze stap. De TU Delft krijgt de eerste vega universiteitskantine van Nederland.

Klimaatactie: TU Delft gaat vega

De Technische Universiteit Delft wil binnen 10 jaar volledig klimaatneutraal zijn. Daar hoort een vegetarische kantine bij, want de vlees- en visindustrie draagt in grote mate bij aan CO2-uitstoot. Een kilo hamburger is namelijk goed voor zo’n 20 kilo aan CO2-uitstoot. Vandaar dat de TU Delft nu al heeft besloten om de overstap te maken, “als we serieus iets aan klimaatactie willen doen, moet dus ook ons voedselpatroon veranderen”, ligt Andy van den Dobbelsteen, coördinator duurzaamheid van de TU Delft, toe.

De helft aan uitstoot

Het besluit van de universiteit volgt na een grondige CO2-analyse, waarin de universiteit haar eigen CO2-uitstoot gedetailleerd in kaart bracht. Daar ondervonden ze dat de voedselconsumptie van studenten en medewerkers op de campus het op een na grootste aandeel in de uitstoot heeft. Op de eerste plek staat het gebruik van gas en elektriciteit. “De universiteit had altijd een sterk vlees-georiënteerde catering. Als we overschakelen naar een vegetarisch en veganistisch aanbod, dan scheelt dat meer dan de helft van de uitstoot door voedsel.” Dat betekent dat de kroketten, hamburgers en broodjes zalm in de ban gaan.

Vega-terreur

Hoewel de universiteit zelf meldt overwegend veel positieve reacties te hebben ontvangen, wordt er op Twitter gesproken van ‘vega-terreur’. Critici zeggen dat vegetarisch eten op deze manier aan de mensen van de universiteit wordt opgelegd. “Als burger krijg je steeds minder keuze en dat is op z’n minst zorgwekkend”, laat TU-medewerker Harold weten aan de Telegraaf. Toch lijkt het erop dat steeds meer Nederlanders minder vlees willen gaan eten. Het aantal mensen dat zichzelf overwegend vleeseter noemt daalt al jaren volgens Natuur en Milieu. 

Uiteraard kunnen de studenten en medewerkers van TU Delft nog steeds hun eigen vleeswaren mee naar de campus nemen, of een bezoekje brengen aan de snackbar op de hoek. 

Wil je meer lezen over vegetarisch eten? Lees dan hier verder.