In de Duitse deelstaat Nedersaksen mogen er vanaf 2022 alleen nog maar treinen op waterstof rijden. Een verbetering ten opzichte van de huidige dieseltreinen. De deelstaat heeft na succesvolle proeven besloten om het spoor de komende jaren voor te bereiden op de komst van de nieuwe treinen.
In de afgelopen jaren heeft de bouwer van de treinen (Alstom) laten weten dat alle proeven succesvol zijn verlopen. Hoewel de stap naar waterstof een verbetering is vergeleken met diesel, dienen we wel een kleine kanttekening te plaatsen. Duitse waterstoftreinen gaan namelijk rijden op zogeheten “grijze” waterstof. Deze waterstof wordt gemaakt met behulp van aardgas. Desondanks is het wel een stap voorwaarts in de energietransitie, omdat de Duitse regionale treinen nu nog grotendeels rijden op diesel.
Nog veel dieseltreinen in Europa
Binnen Europa wordt nog veel gebruik gemaakt van dieseltreinen. Een uitgebreid elektrisch spoorwegnetwerk, zoals in Nederland, is vaak te duur voor veel landen of regio’s. Volgens de Duitse deelstaat bieden de waterstoftreinen daarvoor een uitkomst. Het is een goedkopere optie dan een volledig elektrisch spoornetwerk, maar al wel een goede stap in de richting om groener te reizen met de trein. Tevens is met deze nieuwe waterstoftreinen mogelijk om later toch nog over te stappen op “groene” waterstof.
Hoe werkt waterstof?
In tegenstelling tot wind, zon, olie of aardgas, is waterstof geen energiebron. Waterstof is daarentegen een gas waaruit je energie kan opwekken, zonder dat er CO2 uitstoot plaatsvindt. Hier gaat wel een proces aan vooraf. Water bestaat uit twee stoffen: zuurstof en waterstof. Via een speciale techniek, die bekend staat als elektrolyse, wordt de water- en zuurstof van elkaar gescheiden. Bij elektrolyse wordt het water onder stroom gezet en daardoor kunnen deze stoffen van elkaar gescheiden worden. Op het moment dat je waterstof weer in aanmerking laat komen met zuurstof, komt er heel veel energie vrij. Met de vrijgekomen energie kun je gemakkelijk auto’s of treinen laten rijden. Bij dit proces is er slechts één afvalproduct: water. Dit betekent dat dit proces geheel zonder enige CO2 uitstoot kán werken.
Het enige punt tot nu toe is dat bij het splitsen veel elektriciteit nodig is. In het geval dat deze elektriciteit opgewekt is door middel van bijvoorbeeld zonne- of windenergie, dan is het hele proces volledig CO2-neutraal. Daarnaast kan de waterstof ook dienen als een opslagplaats voor groene energie. Op dit moment kun je energie alleen nog opslaan door middel van dure en niet geheel milieuvriendelijke accu’s. Door middel van waterstof zou het opslaan van energie op een goedkopere en groenere wijze mogelijk kunnen zijn.
Waterstoftreinen in Nederland
In Nederland worden ook al proeven gedaan met treinen die rijden op waterstof. Afgelopen maart zijn er tussen Groningen en Leeuwarden verschillende proeven gedaan met deze treinen. In tegenstelling tot de Duitse treinen, rijden de Nederlandse treinen wel op groene waterstof. Hierbij wordt alleen zonne- en windenergie gebruikt om energie te creëren uit de waterstof. Binnen de regio Noord-Nederland rijden nu nog veel regionale treinen op diesel. Net als de Duitse deelstaat Nedersaksen, wil de provincie Groningen deze dieseltreinen gaan vervangen door waterstoftreinen. De proeven met de waterstoftreinen tussen Leeuwarden en Groningen zijn eveneens succesvol verlopen.
Lees hier nog een artikel over duurzame energie in Duitsland.