Jouw duurzame nieuws op EcoToday

Een wasmachine gebruikt energie en water. Dat maakt het bij voorbaat al niet een heel duurzaam product. Toch is deze luxe niet meer weg te denken uit ons leven. Bovendien worden wasmachines wel steeds zuiniger. Er zijn verschillende manieren om je volgende wasbeurt nog duurzamer te maken. Bijvoorbeeld door te wassen zonder  een verzameling chemicaliën te gebruiken. Daarvoor belichten wij graag 6x het beste duurzame wasmiddel in dit artikel.

Van alle ecologische wasmiddelen komt het duurzame wasmiddel Hakuna Matata wasmiddel het beste uit de test van Ecotoday.nl, ook wanneer het wordt vergeleken met een niet-ecologisch middel.

Tranditionele wasmiddelen bevatten veel water en worden vervoerd in grote, zware plastic flessen. Met Hakuna Matata was je met wasstrips. Deze zijn 20x lichter dan traditionele wasmiddelen, verpakt 100% recyclebaar karton. Dat betekent minder uitstoot tijdens transport én geen afval. Bovendien is het wasmiddel helemaal plastic- en dierproefvrij. 

Voor een kleine €12,99 krijg je maar liefst 32 duurzame wasbeurten.  Een duidelijke aanrader dus.

Hakuna Matata is in 2021 opgericht door twee jonge, Nederlandse ondernemers met een duidelijke missie. Zij willen duurzamere keuze, ook de easy keuze te maken. Met dit ecovriendelijke wasmiddel streven zij ernaar om de druk op mens en natuur te verlichten. 

Volgens de Consumentenbond was er ook op het gebied van wasmiddelen voor de witte was hier een duidelijke winnaar. Van alle ecologische wasmiddelen sleepte de kleine fabrikant Klok de overwinning van beste duurzame wasmiddel in de wacht met het Klok Waspoeder Wit. Klok was hiermee opnieuw verreweg het beste scorende ecologische wasmiddel en doet niet onder voor veel niet-ecologische middelen.  Waterdieren en ander leven in het water wordt veel minder aangetast met dit wasmiddel dan met niet-eco wasmiddelen.

Wil je liever een duurzaam wasmiddel met parfum? Kies dan voor Groene Planeet Wasmiddel biologische lavendel. Dit wasmiddel ruikt heerlijk naar lavendel en is 100% vegetarisch (dan wel op een andere manier natuurlijk). Met een literfles van rond de €15 kan je rond de 25 maal wassen met Groene Planeet Wasmiddel organische lavendel, wat dit een betaalbaar en lekker ruikend wasmiddel maakt.

Marcels Green Soap kent veel enthousiaste en tevreden gebruikers. Dit duurzame wasmiddel is uitgevonden door Marcel, een alleenstaande vader met drie dochters  die af wilde van de smerige chemische substanties in zijn voorraadkast. Uniek aan Marcel’s Green Soap is dat de fles is gemaakt van gerecycled plastic. Verder bevat het het middel glycerine wat een verzachtende werking heeft en heeft een heerlijke geur. En het is ook nog eens palmolievrij. Ben je ook nieuwsgierig naar dit bijzondere wasmiddel van Marcel? Wij wel!

Aleppo zeep heeft een desinfecterende werking dankzij de laurierbesolie die ermee gemengd is. De olijfolie maakt het ook een zeep die zacht voor de huid is. De Syrische familie Al Najjar maakt al sinds 1895 Najel Aleppozeep. Vanwege die Syrische burgeroorlog hebben ze uit Aleppo moeten vluchten en hun fabriek heropgebouwd in Turkije. Eén van hun producten is het 100% natuurzuivere Najel Aleppo Zeep wasmiddel. Je was zal dus schoon worden, door de antibacteriële laurierolie lekker ruiken en met zachtheid behandeld worden door dit middel.

Dé pionier op het gebied van ecologische wasmiddelen is het Belgische Ecover. Weliswaar maakt dit wasmiddel niet zo goed schoon als Klok, maar de score op de testen van de Consumentenbond is vergelijkbaar met gemiddelde niet-ecologische wasmiddelen zoals Robijn en Dash. Behoorlijk goed dus. Ook scoort dit wasmiddel ecologisch gezien beter dan Klok. Met deze grote 5 l verpakking kan je 100 keer wassen. En, dankzij deze grote fles, kan je verpakkingsmateriaal uitsparen. Ook is de fabriek van Ecover uitermate ecologisch vormgegeven waardoor ze bijna CO2-neutraal dit eco wasmiddel kunnen produceren.

Meer weten over duurzame producten? Lees dan ook onze artikelen over de top 3 Beste Eco Vaatwastabletten.