Jouw duurzame nieuws op EcoToday

Onderdeel van Ecoteers

Top vijf duurzame ondergoed

Weet jij wat er in je ondergoed zit? Waarschijnlijk niet. Maar het bevat waarschijnlijk schadelijke chemicaliën en materialen die erg slecht kunnen zijn voor het milieu. Het goede nieuws is dat er veel duurzame keuzes zijn, dus het zou gemakkelijk moeten zijn om iets beters te vinden! 

In deze blogpost deel ik mijn top tien keuzes van duurzame onderkleding. Om samen te werken aan een gezonde planeet, moeten we zorg dragen voor onze hulpbronnen en waar mogelijk investeren in duurzamere opties. Een gebied waar duurzaamheid een groot verschil kan maken, is lingerie. Dat krijgt de laatste tijd veel aandacht, waarbij veel merken milieuvriendelijk gaan werken door biologisch katoen of andere duurzamere vezels te gebruiken. Hoewel deze merken misschien meer kosten dan traditionele, zijn ze de investering waard omdat je krijgt waar je voor betaalt.

Untouched Kiwi – Hipster – Stijlvolle Slip met Trendy Kiwi Foto Print

De Untouched Kiwi – Hipster – Stijlvolle Slips met Trendy Kiwi Foto Print zijn gemaakt van, of je het gelooft of niet, beukenhout. Comfywood, de stof waar deze onderbroeken voor een groot deel van gemaakt zijn is namelijk afkomstig van beukenhout. Deze stof, die bijna de helft van alle stof uitmaakt, wordt aangevuld met duurzame katoen, eveneens 46% en een klein beetje, ongeveer 8 procent, elasthaan. Elastaan is een kunststof maar het is moeilijk om een alternatief te vinden die even goed kan rekken als elastaan. Een elasthaan vezel, kan namelijk maar liefst 500 keer zo lang worden zonder te knappen. Er is geen duurzaam materiaal dat deze functie over kan nemen. De claim van de fabrikant dat deze onderbroek super duurzaam is klopt dus niet. Redelijk duurzaam is hij wel en waarschijnlijk het maximale wat haalbaar is zonder elasthaan uit te bannen. Was zonder elastaan zakt de onderbroek snel af. Uiteraard is helemaal geen onderbroek dragen de meest duurzame oplossing. Dat dan weer wel.

Untouched Kiwi Hipster

Heren Boxershort | Heren | 2-pack | Duurzaam | L

Eerlijke heren boxershorts voor een eerlijke prijs (€15 per 2) vind je bij Teckel boxershorts.

Want deze boxershorts zijn gemaakt van 100% duurzaam katoen en dat is nog niet alles. Ook de makers van deze boxershorts krijgen een eerlijk loon want het gaat via fairtrade.

De bovenrand van de boxershort is gemaakt van elasthaan, waardoor hij zich aan je middel aanpast en een fijne pasvorm heeft. 

Ook aan details is gedacht. Zo zit er aan de binnenkant van de boxershort een houten knoopje waarmee je de gulp makkelijk kan openen en sluiten. Een spannende accessoire voor het liefdesspel dus. 

Dit alles maakt dat deze boxershorts erg comfortabel, zitten nauwelijks slijten en ook nog eens gemakkelijk te wassen zijn. Deze boxershorts worden verzonden in een duurzame kartonnen doos per twee en passen gewoon door de brievenbus. Je hoeft dus niet thuis te blijven.

Heren Boxershort

After Eden Recycled Hipster – Black – Maat XL

Dat duurzaam ook heel opwindend kan zijn bewijst de After Eden Recycled Hipster. Dit kledingstuk is van gerecycled kant en voorzien van een katoenen kruisje. Dus springt extra duurzaam om met de grondstoffen van deze planeet. Het subtiele kant laat de temperatuur in de slaapkamer hoog oplopen. De stof is vrij teer, dus moet je met de hand wassen. Het zeer lage gewicht van deze hipster, 30 g, maakt dat dit duurzame artikel maar weinig grondstoffen vergt en ook makkelijk te wassen is.

After Eden Recycled Hipster

Bamboozy Menstruatie Ondergoed Maat M 38-40 Zwart 

De menstruatie is niet altijd even aangenaam onderdeel van het vrouw-zijn. De ultieme nachtmerrie voor elke vrouw is als bij een hevige bloeding tampons of maandverband niet voldoende zijn en de boel gaat doorlekken. 

Gelukkig is het Bamboozy Menstruatie Ondergoed ontwikkeld wat in staat is om dit te voorkomen. De absorberende stof kan alle lekkende menstruatievloeistof absorberen, en hierdoor voorkomen dat je overdag of ‘s nachts gaat bloeden. Deze onderbroek absorbeert maar liefst tot drie tampons. Dit dankzij de microvezel laag. 

Deze onderbroek bestaat uit vier lagen, waarvan de eerste en tweede laag het vocht absorberen, de derde laag waterdicht is en de vierde laag uit het comfortabele bamboe bestaat. Bij het samenstellen van deze onderbroek is er alles aan gedaan om deze zo milieuvriendelijk mogelijk te maken maar helaas zijn voor bepaalde materialen geen duurzame alternatieven. En af en toe mag je jezelf wel een beetje verwennen.

Bamboozy Menstruatie Ondergoed

Schiesser Heren Shorts – 3 pack – Zwart – Donkerblauw – Blauw

Ook de Schiesser Heren Shorts – 3 pack – Zwart – Donkerblauw – Blauw (€39) zijn pure verwennerij nog eens duurzaam ook. De combinatie van een ultiem draagcomfort en een beetje doek maakt dat dit de ideale duurzame onderbroek is voor alledaagse toepassingen. De 95% katoen maakt dat het heel koel op de huid aanvoelt en dankzij de 5% elasthaan, ook naadloos aansluit op de huid. Dankzij de strakkere neutrale vormgeving sla je altijd een goed figuur als je nog eens een keer uit de kleren moet.

Shiesser Heren Shorts

Conclusie


De meest duurzame vorm van ondergoed, de jute of katoenen lendendoek, is helaas in Nederland niet te krijgen. Dat is niet helemaal onlogisch want het probleem met de lendendoek is dat deze weinig comfortabel is om te dragen. Het enige alternatief is het dan geen onderbroek te dragen, wat natuurlijk ook de nodige nadelen heeft.

Wat dat betreft is de keus voor een onderbroek van een duurzaam materiaal als ecologische katoen, bamboe of jute snel gemaakt. 

Deze bevat de kunststof elasthaan, omdat alleen door middel van elasthaan of een andere rekbare kunststof, voorkomen kan worden dat de onderbroek afglijdt. Ben je bereid dit kleine compromis te sluiten dan zijn er steeds meer duurzame onderbroeken te koop. Hopelijk kunnen we op termijn meer duurzame onderbroeken tegemoet zien, waar de functie van elasthaan door duurzame alternatieven wordt overgenomen. Zo kan ik mij nog herinneren dat er vroeger elastiekjes in onderbroeken zaten.