Jouw duurzame nieuws op EcoToday

Duurzaamheid is een belangrijk thema in het leven van ieder consument. Het gaat vaak om kleine dingen die toch veel betekenen voor ons allemaal. Denk maar aan de keuze tussen een plastic zak of uw eigen, herbruikbare tas op markten en grote supermarkten. Daarnaast bestaan er milieuvriendelijke alternatieven voor diverse producten zoals snijplanken, waardoor je niet meer hoeft te kiezen voor niet-ecologische snijplanken. 

Waar moet je op letten bij het kiezen van een goede ecologische snijplank?

Heel belangrijk is dat je ten eerste rekening houdt met het gemak om een snijplank schoon te maken. De snijplank waaraan bacteriën blijven zitten, vooral als dat bacteriën afkomstig van vlees zijn, kan een bron van ziekte worden. Dusmoet je als het even kan vooral kiezen voor snijplanken die goed schoon te maken zijn. Meestal is dat met plastic wat makkelijker dan met hout. Maar bij plastic kunnen weer kleine plastic deeltjes vrijkomen, de zogenoemde microplasticdeeltjes en juist die vormen een probleem in het milieu.

Verder moet je snijplank natuurlijk hygiënisch zijn en moet je voedsel er geen raar smaakje van krijgen. Maar dat is bij alle snijplanken in onze top 10 natuurlijk ook geen probleem. 

En natuurlijk het duurzaamheidaspect. De mensheid heeft de afgelopen decennia enorm veel natuurlijke hulpbronnen opgebruikt. Om te zorgen dat onze kinderen en kleinkinderen ook in de toekomst voldoende water, voedsel, grondstoffen en energie hebben is het belangrijk om nu al actief bezig te zijn met duurzame keuzes maken. Eén van die keuzes kan een snijplank zijn! De beste keuze uit ons assortiment? We gaan nu over tot de bespreking van de top 10 beste ecologische snijplanken. 

HUISSON® Houten snijplank XXL met 5 opvangbakken 

De luxe HUISSON® Houten snijplank XXL met 5 opvangbakken combineert zowel het goede van hout als van plastic. Deze snijplank is erg populair omdat hij een blad heeft dat 20% harder is dan van andere snijplanken. Onder deze gebruiksvriendelijke snijplank zitten bakjes waarin je gesneden groenten kan opbergen. Zo kan je snel achter elkaar doorwerken en een lekkere, mooie gemengde salade in elkaar zetten. En omdat de Huisson snijplank van hout is komen er geen microplastics vrij als je dingen snijdt.

De HUISSON® Houten snijplank XXL Is verkrijgbaar bij Bol.com.

HUISSON® Houten snijplank XXL met 5 opvangbakken 

Kesper FSC Acacia Houten Broodsnijplank + Kruimelvanger

Een onderdeel van de ecologische levensstijl is dat je je eigen brood snijdt. zolang een brood niet gesneden is blijft het langer goed dan een brood dat bij de bakker gesneden is. Zo hoef je minder snel een brood weg te gooien. En hoe minder voedselverspilling hoe duurzamer we met zijn allen bezig zijn. En daarbij past de FSC Acacia Houten Broodsnijplank + Kruimelvanger (€31). De handige kruimelvanger in deze snijplank zorgt ervoor dat je geen vies aanrecht meer hebt als je brood snijdt. Maar dat is nog niet alles. Snijplank is ook nog eens te gebruiken als dienblad opvoeden snijden van andere producten. Een mes is bij de levering niet inbegrepen maar ja je kan niet alles hebben. Verder is dit een mooie volledige en duurzame snijplank waarmee je een mooie bijdrage kan leveren aan een betere wereld. 

Kesper FSC Acacia Houten Broodsnijplank + Kruimelvanger

Teakhaus 801 kleine kopshout houten snijplank, FSC gecertificeerde duurzame teak

De Teakhaus teakhouten snijplanken zijn het begrip in de Verenigde Staten van Amerika. De oliehoudende tropische hardhoutsoort teak is ideaal om te gebruiken voor een houten snijplank. Weliswaar zijn teakbomen geliefder dan goed voor ze is, maar dankzij een duurzaam bosbeheer waar deze teakhouten plank van afkomstig is, ziet het er weer rooskleurig uit voor de teakbomen en andere dipterocarpaceeën. 

Teakhout is van nature een antibacteriële houtsoort vanwege de etherische olie die erin zit, de zogeheten teak olie. Geen wonder dat deze kwaliteitsplank de ene naar de andere prijs in de wacht sleept. Deze prachtige kopshouten snijplank vind je, waar anders, dan bij Bol.com.

Teakhaus 801 kleine kopshout houten snijplank, FSC gecertificeerde duurzame teak

Combekk Cutting Board – 15 x 20 cm – naturel

Waarschijnlijk heb je wel eens dingen gesneden op oud papier. De dames en heren van Combekk brengen dit fenomeen next level. Wat de Combekk Cutting Board snijplank, die tussen haakjes ongeveer zo groot is als een A4, is niet zomaar een snijplank, maar geloof het of niet, gemaakt van gerecycled papier. Echte upcycling in optima forma. 

Deze snijplank is namelijk ook weer eens hittebestendig en mag ook in de vaatwasser. Zie dat maar eens voor elkaar krijgen met oud papier. Kortom best wel een slimme uitvinding, deze snijplank. Dit is waarschijnlijk de duurzaamste van het stel. De Combekk snijplank is verkrijgbaar bij bol.com In twee variaties.

Combekk Cutting Board - 15 x 20 cm - naturel

Decopatent FSV Houten Dubbelzijdige Aanrechtplank

Wil je een grote planken waar je uitgebreid ruimte hebt om je culinaire creaties op te ontwikkelen? Dan is deze aanrechtplank (€27) wat je zoekt.Met een afmeting van 58 × 34 cm zul je behoorlijk je best moeten doen voor je ruimte tekort komt op deze plank.  Deze houten dubbelzijdige houten plank is te gebruiken als bakplaat of als deegrolplaat. Wil je nooit meer ruimte tekort komen voor je kookkunsten, koop dan deze aanrechtplank bij Bol.com.

Decopatent FSV Houten Dubbelzijdige Aanrechtplank


Kesper FSC Bamboe Pizzaplaat met GRATIS pizzasnijder

Deze bamboe pizzaplaat wordt aangevuld met een gratis speciale pizzasnijder. De Kesper Pizzaplaat (€19) is voorzien van zes handige gleuven, met behulp waarvan je de pizza precies in zes punten kan snijden. Wat zonder die gleuven af toe wel eens lastig is. Ook een bonus aan deze pizzaplaat is dat hij gemaakt is van het harde bamboe, wat makkelijker schoon te maken is.

De pizzaplaat Is 32 cm in doorsnede en dus groot genoeg voor bijna alle pizza’s. Ben je een echte pizzafan en ook een fan van de planeet, dan moet je deze betaalbare en handige pizzaplaat niet laten liggen.

Kesper FSC Bamboe Pizzaplaat met GRATIS pizzasnijder

Barebones – Snijplank – Esdoornhout

De Barebones snijplank van esdoornhout (€57) Is precies wat de titel zegt, een snijplank van esdoornhout. Van Barebones. Het is ook voorzien van het Barebones logo. En er zit een mooie stalen draagband omheen. En een merkje. En oh ja. Het is een snijplank. Van esdoornhout. En voor deze mooie snijplank van esdoornhout betaal je best wel veel. Dus wat dat betreft is de Barebones snijplank van esdoornhout heel ecologisch. Want als je € 57 uitgeeft aan de Barebones snijplank van esdoornhout, kan je dat geld niet meer aan foute mannendingen, en daar zijn er best wel veel van, uitgeven. Dus als je je ex-vriend of een ander vervelend manspersoon in je leven een lullig cadeau wil geven is dit de uitgelezen keus. Al pak je daar dan voornamelijk je eigen portemonnee mee. 

Barebones - Snijplank - Esdoornhout

Welke eco-snijplank kan je het beste kopen? 

Eigenlijk zijn dit allemaal wel goede snijplanken. Om een keus te maken moet je kijken wat voor jou het belangrijkste is. Bak je veel, dan kan je het beste de grote en relatief voordelige Decopatent aanrechtplank kopen. Houd je van gemak, dan kan je het beste de prijzige Huisson houten snijplank kopen. Wel moet je dan alsnog laten die bakjes afwassen natuurlijk. 

Ben je een pizzaliefhebber, dan is de keus ook duidelijk. De Kesper bamboe pizzaplaat is dan het meest handige keukenvriendje voor je. Wil je vooral een ecologisch verantwoorde snijplank, en ook een handige snijplank die in de vaatwasser kan, kies dan voor de originele Combekk Cutting Board van gerecycled papier. Snijd je vaak brood, kies dan voor de Kesper FSC acaciahouten broodplank. Het

Ga je voor sjiek, koop dan de Teakhaus 801 kleine kopshout teakhouten snijplank. Het materiaal is duur maar wel enigszins bacteriewerend.