Jouw duurzame nieuws op EcoToday

Onderdeel van Ecoteers

Top 7 duurzame schoonmaakborstels

We kennen allemaal het belang van duurzaamheid, maar hoe zit het met schoonmaken? De nieuwste trend in milieuvriendelijk huishouden is een borstel die gebruik maakt van duurzame materialen om je huis schoon te maken. Deze borstels zijn gemaakt van bamboe en andere duurzame materialen. Met deze nieuwe top 6 beste alternatieven voor plastic borstels en andere schoonmaakmiddelen kan je jullie huishouden gezond en gelukkig houden terwijl jullie milieubewust bezig zijn!

Schrobborstel – Handborstel – Hout Tampico 15 cm

Met deze 100% natuurlijke soloborstel en handborstel, gemaakt van hout en tampico vezels, kan je met een gerust hart schoonmaken. Tampico staat ook wel bekend onder de oorspronkelijke Azteekse naam ixtle. Dankzij deze sterke natuurlijke vezels van Agave Lechuguilla en andere Mexicaanse agavensoorten, heb je geen enkel probleem om op een natuurlijke manier elk oppervlak schoon te poetsen. 

De borstel zelf heeft een ergonomische vorm en is vervaardigd van ingeolied beukenhout. Kortom een 100% biologische afbreekbare borstel die je als deze versleten is, met een gerust hart in de groenbak kan gooien.

Schrobborstel hout met spitse neus –

Deze schrobborstel van hout (€8) met spitse neus is speciaal geschikt om ook de kleinste hoekjes nog te kunnen bereiken. Ook deze borstel is voorzien van eersteklas Mexicaanse ixtle vezels waarmee zelfs de vervelendste plekken aangepakt kunnen worden. Heb je een huis waar je moeilijk bij sommige plekjes kan? Dan gaan deze borstel je trouwe vriend in voor en tegenspoed worden. Ook voor deze 100% biologisch afbreekbare duurzame borstel geldt dat je die zonder problemen in de groenbak kan gooien op het moment dat je hem vervangt door een nieuwe. 

Betsys Radiatorborstel Flexibel

Hoe meer stof er tussen je radiatoren zit, hoe slechter de luchtcirculatie gaat en hoe lager het rendement van je radiator. Ook zijn stofnesten slecht voor je gezondheid. Dus daar moet je natuurlijk wat aan doen. Maar hoe kom je tussen radiatoren, met hun lastige nauwe ruimte? Wat je speciaal voor dat geval nodig hebt, is dus een duurzame radiatorborstel waarmee je in alle hoekjes kan komen. Iets als de Betsys flexibele radiatorborstel dus. 

Met deze flexibele borstel is geen stofnest meer veilig. Een tip: maak hiermee ook geregeld de radiator van de koelkast schoon. Hoe smeriger deze is, hoe meer moeite de koelkast heeft om te koelen dus op die manier kun je met deze radiatorborstel ook nog extra energie besparen. 

De zachte haren van deze borstel zijn van dierlijke oorsprong. Ben je een overtuigd veganist dan kan je deze borstel dus niet gebruiken. Als je al geen schuldgevoel had over het van hun gerieflijke thuis beroven van huisstofmijten. Klanten zijn goed te spreken over deze borstel waarmee zij alle hoekjes van de radiator kunnen bereiken.

Betsys Radiatorborstel Flexibel

Donkersstuff – 3 delige schrobborstelset voor boormachine

Soms is een hardnekkige aanslag die je maar niet weg krijgt, tenzij door enorm agressieve chemische middelen te gebruiken. In het ergste geval moet zelfs het voorwerp waarop de aanslag zich bevindt weggooien. 

Speciaal voor dat geval is er deze combinatie van twee in eerste opzicht in ecologisch opzicht  foute onderdelen. Een boormachine en een borstelkop met haren van een plasticsoort, polypropyleen. Wij hebben deze handige boorkop (€20) toch opgenomen In dit overzicht, omdat het alternatief, namelijk het voorwerp weggooien of het voorwerp met enorm agressieve oplosmiddelen behandelen voor het milieu nog erger is. Mechanische reiniging zorgt ervoor dat zelfs de hardnekkigste vlek de geest geeft. Als je geen zin hebt om urenlang te poetsen of op de terrorismeopsporingslijst staan wegens het gebruik van agressieve chemicaliën, dan is deze handige en slimme schrobborstelset ideaal om jou uit de brand te helpen. Schoonmaken wordt weer leuk als je helemaal los kan gaan met deze superhandige en superfoute gadget.

Zelfs de meest hardnekkige aanslag is niet bestand tegen de onweerstaanbare mechanische actie van deze boorkop. Ook polypropyleen is een redelijk onschuldige plasticsoort. Het bestaat alleen uit een keten van koolstof en waterstof zonder enge chlooratomen of benzeenringen. Polypropyleen is lichter dan water, dus blijft drijven. Dit maakt polypropyleen, naast natuurlijk de biologisch afbreekbare kunststoffen, de minst schadelijke kunststof die we kennen.

Donkersstuff - 3 delige schrobborstelset voor boormachine

Synx Tools – Luiwagen Fiber 22cm – Schrobber – Schoonmaakbezem – Schrobborstels – Incl. Steel 150 cm

Wil je effectief schoonmaken dan heb je een goede bezem nodig met harde haren. Een bezem, bijvoorbeeld als de Luiwagen Fiber van Synx Tools (€22). Deze schoonmaakklassieker blijkt onverwacht toch heel duurzaam te zijn. Zowel de kop als de borstelharen van de welbekende Mexicaanse ixtle vezel, en de houten steel natuurlijk, zijn 100% biologisch afbreekbaar. In combinatie met heet water en groene zeep worden ook weerbarstige oppervlakken weer blinkend schoon. Deze borstelkop wordt geleverd inclusief een duurzame houten steel van 1,5 m lang. Aan het eind van zijn lange, nuttige leven kan je ook deze schrobborstel in de groenbak gooien.

Synx Tools - Luiwagen Fiber 22cm - Schrobber - Schoonmaakbezem - Schrobborstels - Incl. Steel 150 cm

Heb je al een steel en wil je liever deze luiwagen zonder steel bestellen? Dat kan voor €15.

Sanimaid Paris Toiletborstel met Houder Hangend – Wc Borstel met Houder

Ook de Sanimaid Paris Toiletborstel met Houder Hangend (€35) is een borstel die zichzelf niet zozeer onderscheidt door duurzame materialen, maar doordat je er veel effectiever mee kan schoonmaken en daarmee water en schoonmaakmiddel bespaart. 

Toiletreinigers behoren tot de meest agressieve chemicaliën, dus wil je, dat daar het liefst zo min mogelijk van in het milieu terechtkomen. Wat dat betreft is deze innovatieve toiletborstel een uitkomst. Deze beschikt namelijk niet over haren maar over een slim vormgegeven oppervlak, waarmee hetzelfde reinigende effect is te bereiken. Je kan hiermee tijdens het schoonmaken zelfs op plekken komen waar je met een gewone wc-borstel niet kan komen. 

Deze hygiënische wc-borstel verwijderd tot 99% van alle bacteriën die op de borstel terechtkomen. De houder klik je vast aan de wand. Het materiaal van de toiletborstel is waterafstotend waardoor er geen toiletwater op de grond of in de houder terecht komt. 

Sanimaid Paris Toiletborstel met Houder Hangend - Wc Borstel met Houder

Borstelmat voor Schoenen – Schoenveger – Tampico

Wat de beroemde Chinese veldheer Sun Tzu al zei over oorlog, Is even zozeer waar wat betreft schoonmaakbeurten. De beste schoonmaakbeurt is de schoonmaakbeurt die je hebt voorkomen. Bijvoorbeeld schoonmaakbeurten omdat iemand met vieze schoenen over je schone vloer heeft gelopen. Deze voorkom je door deze superhandige borstelmat (€30) met milieuvriendelijke Mexicaanse 100% vega tampico vezels. 

Als iedereen in je huishouden aanleert om voordat ze binnenstappen even met hun voeten over deze borstelmat te vegen, wordt jouw leven als schoonmaker een stuk prettiger.  Zo houd je meer tijd over voor leuke en nuttige dingen. Bijvoorbeeld je verdiepen in Chinese filosofie. 

Borstelmat voor Schoenen - Schoenveger - Tampico

Conclusie duurzame schoonmaakborstels

Een schoonmaakborstel is niet alleen duurzaam door de materialen die je ervoor gebruikt maar vooral omdat je er beter met minder schoonmaakmiddel mee schoon  kan maken. Dat is de reden dat we ook drie schoonmaakborstels van minder duurzame materialen toe hebben gevoegd, namelijk de radiatorborstel, de boorkop om hardnekkige plekken mee te kunnen schrobben en de Sanimaid rubberen toiletborstel zonder haren. Door te kiezen voor een of meerdere van deze zeven schoonmaakborstels kan je de milieubelasting van je schoonmaakwerkje flink verminderen. 

Maar behalve de schoonmaakborstel zelf moet natuurlijk ook het schoonmaakmiddel onder de loep worden genomen. Lees meer hierover in ons artikel over schoonmaakmiddelen.wat schoonmaakmiddelen zijn berucht om hun milieu impact dus als je hier kiest voor groene milieuvriendelijke alternatieven bereik je een enorme milieuwinst.