Jouw duurzame nieuws op EcoToday

Onderdeel van Ecoteers

Top 5 duurzame zeep

Duurzame zeep: Er zijn een hoop aspecten waar je op moet letten wil je een goede duurzame zeep gebruiken. Zoals de natuurlijke en biologische ingrediënten, de plasticvrije verpakkingen en de oorsprong van het verzorgingsproduct. Immers bespaar je onnodige transportkosten en uitstoot wanneer de zepen in Nederland geproduceerd worden.

De afgelopen tijd groeit de vaste zeep in populariteit. De oorzaak? Vaste zeep heeft geen plastic in de verpakking, in tegenstelling tot vloeibare zeep, die bij elkaar wordt gehouden in een plastic verpakking.

Op Voor De Wereld Van Morgen is te lezen waarom:‘Uit onderzoek van Koehler en Wildbolz van het Institute of Environmental Engineering bleek dat de CO2-uitstoot die vrijkomt bij de productie van vloeibare zeep maar liefst tien keer groter is dan bij die van vaste zeep. Het onderzoek concludeerde verder dat er bij een wasbeurt met vloeibare zeep meer zeep wordt gebruikt dan bij het handenwassen met vaste zeep. Maar liefst 6 keer meer zelfs! Zo verbruiken we dus ook nog eens veel meer vloeibare zeep.’

Kortom: Zoek niet langer verder, want dit zijn de duurzame zeep merken.

Werfzeep

Duurzame zeep

In Utrecht vind je deze ambachtelijke en biologische zeepziederij. Alle zepen worden met de hand gemaakt met biologische en natuurlijke ingrediënten. Ze plukken zelfs een deel van de ingrediënten in een kruidentuin in het Wickenburgsche Bos.

Op de Honingzeep en shampoo na, zijn alle zepen veganistisch. Denk aan Bloesemzeep, Calendulazeep, Citruszeep, Groene Kleizeep, Havescrub en Lavendelzeep. Zacht voor de huid en een feestje om te ruiken! Natuurlijk zijn de Honingzepen en shampoos zeker geen slechte keus, aangezien de honing afkomstig is van de lokale en biologische imker.

Gaat je voorkeur toch uit naar een vloeibare zeep? Kies dan de duurzaamste optie.

Duurzame zeep

De duurzame handzeep Seepje

Deze duurzame zeep heeft sinds de oprichting veel populariteit gewonnen. De verschillende soorten wasmiddelen, allesreinigers, afwasmiddelen, wasverzachters en handzepen bevatten vooral natuurlijke ingrediënten, en de verpakking bestaat uit 97% gerecycled plastic. De producten worden ingepakt op een sociale werkplaats en zijn dierproefvrij. Ook is dit het eerste Fair Trade was- en poetsmerk van Europa. De zeep gebruikt de mukorossi vrucht die groeit aan bomen in de Himalaya. Zodra deze schil van deze vrucht het water ziet, maakt het een zeep substantie aan van nature.

Hoewel dit qua transport niet ideaal is uit duurzaamheidsoogpunt betalen ze wel een eerlijke prijs aan de boeren en steunen ze de lokale bevolking van Nepal. Seepje is bij verschillende winkels te koop of verkrijgbaar in hun webshop.

Helemaal Shea: De duurzame zeep uit Noord Holland

Duurzame zeep

Deze natuurlijke en biologisch afbreekbare zepen bevatten alleen plantaardige ingrediënten en oliën in combinatie met etherische olie voor een lekkere geur. De duurzame zepen zijn verpakt in recyclebaar papier. Verder zijn de zepen van Helemaal Shea niet getest op dieren. De hele collectie zepen en verzorgingsproducten wordt gemaakt in de zeepziederij in De rijp in Noord Holland.

Duurzame zeep

Happy Soaps

Dit Nederlandse merk gaat sinds juni 2019 de strijd aan tegen plastic. Zowel in de productie als in de opslag en verzending gebruiken zijn geen grammetje plastic. Happy Soaps wil impact maken en houden bewust hun CO2-voetafdruk zo klein mogelijk door in Nederland te produceren. Ook willen ze dat hun verzorgingsproducten toegankelijk zijn voor iedereen, zowel in verkrijgbaarheid als in prijs.

Duurzame zeep

Duurzame zeep: Marcel’s Green Soap

Oprichter Marcel streeft naar producten die heerlijke ruiken, effectief en verzorgend zijn in gebruik en die eco-vriendelijke zijn. Alle producten zijn namelijk 100% plantaardig, veganistisch en gemaakt van 100% gerecycled plastic. Ter illustratie; alle producten worden binnen 28 dagen afgebroken door CO2 en water. De zepen zijn 97% biologisch afbreekbaar; alleen de zouten kunnen niet afgebroken worden.

Ben je nog nieuwsgierig naar andere duurzame zepen? Bekijk dan ook de top 10 duurzame shampoos en conditioners.