Jouw duurzame nieuws op EcoToday

Onderdeel van Ecoteers

Onze top 3: Beste Eco vaatwastabletten voor een duurzame schone vaat

In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, kan een afwasmachine water en energie besparen vergeleken met de handafwas. Afwasmachines worden namelijk steeds duurzamer, in tegenstelling tot tot de afwasteil, waar het water vaak uit een close-in boiler komt. Voor een kleine vaat, wint de handafwas nog altijd, maar voor de grotere huishoudens onder ons heb je de eerste duurzaamheidswinst al binnen als je een afwasmachine gebruikt. Door dan ook nog te kiezen voor duurzame afwastabletten wordt de vaat nog extra duurzamer.

Welke afwastabletten zijn écht duurzaam?

Het lijstje met eco vaatwastabletten blijkt, helaas, nogal kort. Slechts drie producten voldoen aan de strengste eco-normen. Dit zijn de fabrikanten Ecover en Klok. De rest van de aanbieders, zoals de tabletten van Dreft en Sun, zijn vooral goed in greenwashing. Wil je giftige chemicaliën bannen uit je leven en voortaan schone én zuivere vaat? Kies dan één van deze top drie duurzame afwastabletten!

1. Ecover Vaatwastablet All-in-one

Eco vaatwastabletten

Ecover All-in-1 vaatwastabletten zijn krachtige ontvetters, bieden zoutinwerking en bevatten een glansspoelmiddel.

Hiermee zijn het volwaardige 3-in-1 vaatwastabletten die niet onder doen voor niet-ecologische tabletten. Alle ingrediënten zijn van plantaardige of andere natuurlijke oorsprong.

Deze tabletten maken goed schoon. Ook aan details als de verpakking is gedacht. Deze is van gerecycleerd karton.

2. Klok Eco Vaatwastablet All-in-one

Eco vaatwastabletten

De kleine zeepfabrikant Klok scoort met de Klok All-in-1 vaatwastabletten erg goed op ecologisch gebied. Ook hier is de verpakking van gerecycled karton.

De Klok Eco All-in-one vaatwastabletten bevatten geen schadelijke ingrediënten. Zo zijn ze, als eerste in Nederland, fosfaatvrij. Kortom, echt één van de top drie duurzame afwastabletten.

Ook zijn de Klok Eco Vaatwastabletten elk individueel verpakt in een wateroplosbare verpakking. Heb je een gevoelige huid? Dan hoef je je dus geen zorgen te maken met de Klok Eco Vaatwastabletten.

3. Ecover Vaatwastabletten Classic

Eco vaatwastabletten

Ecover begon oorspronkelijk met deze variant. Hoewel de Classic tabletten niet zo veelzijdig zijn als de modernere 3-in-1 variant en wat minder goed schoonmaken dan de bovenste twee, zijn ze in de loop van jarenlange productontwikkeling geëvolueerd naar een rijp en evenwichtig product.

Nadeel van deze tablet is dat deze nog in (recycleerbaar) plastic is verpakt. Wel zijn ze erg goedkoop: rond de 20 cent per afwasbeurt. En natuurlijk, geheel vervaardigd van plantaardige en andere natuurlijke ingrediënten. Als je er eenmaal aan gewend bent om de verpakking van de tablet in de plastic container te gooien, is ook deze tablet zeker een ecologisch verantwoorde keus.

Van alle ecologische vaatwasmiddelen kwam de Ecover Classic als best uit de test van de Consumentenbond. Houd er wel rekening mee dat je bij Classic tabletten zelf glansspoelmiddel en zout moet toevoegen.

Meer lezen over duurzame schoonmaak producten? Lees dan verder over de top 6 ecologische wasmiddelen.