Jouw duurzame nieuws op EcoToday

Onderdeel van Ecoteers

Top 10 duurzame uitjes

Stel je voor: je zoekt een leuk uitje voor je gezin, partner, bedrijf of klas en je wilt een duurzame en bewuste keuze maken. Er zijn een aantal milieuvriendelijke opties en initiatieven. Bovendien kan je met sommige van deze uitjes zelfs een bijdrage leveren aan een gezond klimaat. 

Hét duurzame en milieubewuste uitje in Amsterdam

Amsterdam bewonderen vanaf het water terwijl je het plastic uit de grachten vist? Dankzij de Plastic Whale Foundation kan je een sloep huren en een bijdrage leveren aan hun missie: strijden voor plasticvrije wateren. 

Dit originele uitje geeft veel voldoening, want na afloop zul je zien hoeveel plastic je uit het water hebt gehaald. De elektrische boten op groene stroom zijn ruim genoeg om met je schepnet in het water te vissen naar afval. Aan boord kan je het afval scheiden en na afloop zie je je vangst. Een echte belevenis als feestje, bedrijfsuitje of familiegelegenheid. 

Apples plukken bij De Olmenhorst

Allereerst is Landgoed De Olmenhorst een heerlijke plek om een middag te vertoeven. Daarnaast is het plukken van de 100% biologisch geteelde appels een leuke ervaring. Kies je favoriete ras, adopteer een boom of doe mee met een van de georganiseerde activiteiten. Trek gekregen na het plukken? De menukaart vol biologische gerechten met groenten van het land heeft genoeg opties voor een lekkere lunch, high tea of picknick. 

Jagen op afval bij TrashUre Hunt

De website beschrijft het perfect “TrashUre Hunt brengt milieuproblemen op een toegankelijke, effectieve en ludieke manier onder de aandacht van het publiek. In uiteenlopende spelvormen wordt met groepen kinderen, tieners en volwassenen op zwerfafval gejaagd”. Kortom, de plek voor je volgende uitje, feestje, challenge, bedrijfsuitje of uitje met je klas of school.

Pluk de dag én je eigen groente en fruit in een pluktuin

Stel je voor dat je zelf je groente, fruit en kruiden zo vers van het land kan plukken. Tijdens het bezoek van een pluktuin struin je met een mandje, mes en schaar het landgoed af op zoek naar plukrijpe aardbeien, vul je bakjes met frambozen en verzamel je groente uit het seizoen. Na afloop wordt je oogst gewogen en betaal je voor je biologische producten. Dit originele uitje is ook zeker leuk met kinderen. 

Kanoën door de natuur of de stad

Deze duurzame activiteit is heerlijk in de zomer. Ter illustratie: je stapt in je kano en roeit door de natuur. Ervaar de rust, geniet van al het groen en hoor de vogels. Op die manier ga je letterlijk op in de natuur tijdens dit duurzame uitje. Hou je meer van de stad? Op dezelfde manier kan je genieten van de grachten. Bovendien is het ook nog eens een leuke workout.

two cyclist mountainbiker during a race in the woods

Mountainbiken

Evenals kanoën is mountainbiken ook een sportief en duurzaam uitje. Nederland is een aantal gave routes rijk die zeker het proberen waard zijn. Ook als je geen pro bent kan je informeren welke route geschikt is om met het gezin, je team of om lekker alleen op je mountainbike stappen. 

Duurzaam eten bij het Herbs Garden Restaurant

Dit restaurant in Amsterdam maakt verschillende duurzame keuzes. Ze gebruiken alleen lokaal geproduceerde ingrediënten uit Nederland en waar mogelijk het liefst uit Amsterdam. Ze kopen bij de bron en voornamelijk zero waste. Zo zijn alle gerechten volledig seizoensgebonden, omdat ze alleen gebruik maken van producten die van nature in het seizoen groeien. Het Herbs Garden restaurant weet dit alles te integreren in een ware culinaire ervaring. Duurzaam dineren zonder jus d’orange, want ze serveren geen sap van geïmporteerde sinaasappels. Wel biologische appelsap uit Nederland. Dit alles maakt dat het Herbs Garden restaurant zeker thuis hoort in het lijstje van duurzame en milieubewuste uitjes.  

Overnachten in het Four Elements Hotel

Na je diner kan je gelijk blijven slapen in het eerste zero energy hotel met het Earth, Wind & Fire concept. Dankzij deze innovatie functioneert dit hotel volledig energieneutraal. Daarnaast zijn er nog meer duurzame keuzes gemaakt. Zo zijn alle materialen gerecycled. Bijvoorbeeld vloeren van gerecycled hout, gerecycled linnen voor het beddengoed en het servies is van restjes klei van basisscholen. Om te ervaren hoe luxe en duurzaamheid gecombineerd kan worden is het zeker een nachtje waard. 

Duurzame kookworkshop

Wil je leren koken met vergeten groente, inschatten of producten die ‘over de datum’ zijn nog goed zijn om te gebruiken en voedselverspilling tegengaan? Deze en nog veel meer skills leer je in een duurzame kookworkshop. Er zijn verschillende initiatieven, bijvoorbeeld deze speciaal voor jongeren. 

Wandelen

Hoewel dit waarschijnlijk de meest voor de hand liggende optie is zijn er wel degelijk leukere opties dan je standaard ‘blokje om’. Er zijn prachtige routes te vinden door het hele land. Denk bijvoorbeeld ook eens aan een stiltewandeling, een wildplukwandeling, wadlopen of je kinderen meenemen naar een klimbos. Bonuspunten als je een afvalzak meeneemt en tijdens je wandelingen het rondslingerende afval opruimt. 

Kortom: genoeg inspiratie voor duurzame en milieubewuste uitjes.

Wil je meer weten over duurzame activiteiten en reizen? Lees dan hier verder.