Jouw duurzame nieuws op EcoToday

Onderdeel van Ecoteers

Top 10 duurzame gewoontes

Een verandering in je gewoontes is duurzamer dan een keer impulsieve dingen doen. Als je jezelf eenmaal een duurzaam leven aanleert, doe je dat elke keer en bespaar je elke keer energie en CO2. En je houdt de planeet schoner. Er zijn een aantal gewoontes die enorm kunnen bijdragen aan het verminderen van je CO2-voetafdruk en je wat dat betreft ook nog eens veel geld kunnen besparen, zonder dat je er al te veel van merkt. Wie wil dat niet? Lees snel verder voor de effectiefste en slimste ideeën!

Zet de thermostaat in je huis een paar graden lager

Elke graad dat je thermostaat in je huis lager zet, scheelt het je rond de 7% CO2-uitstoot door aardgas, en dat betekent ook een 7% lagere gasrekening. Veel mensen hebben de temperatuur in huis veel te hoog staan. Er zijn zelfs mensen die de thermostaat op 25° hebben staan. Terwijl de oplossing heel makkelijk is. Het is niet erg als het huis koud is, zolang jullie het maar warm hebben. En dat kan je ook doen door gewoon warme kleren aan te trekken. Vooral met een goede kamermantel merk je nauwelijks het verschil als je de temperatuur flink lager zet. En zeker met de hoge gasprijzen van nu, die vaak zelfs wel meer dan € 2 per kubieke meter zijn als je alle energiebelasting meerekent, merk je dat echt wel aan je energierekening. 

Eet minder vlees

Misschien is een het een te grote stap voor je om over te stappen op een vegetarische levenswijze. Want laten we eerlijk zijn, vlees is af en toe best wel eens lekker. Maar wat al heel veel helpt, is als je minder vlees gaat eten, bijvoorbeeld half zoveel. En kies voor vleessoorten die minder CO2-uitstoot met zich meebrengen. Eet je bijvoorbeeld biefstuk? Dan is dat wel vijf keer zoveel CO2-uitstoot als wat er vrijkomt als je kiest voor kip. Dus probeert biefstuk te vervangen door kip. Vaak kan je het vlees in je recept vervangen door bijvoorbeeld champignons, sojabrokken of tofoe. 

Eet minder

De meeste mensen eten veel te veel. Als we alle calorierijke dingen, en dan vooral lege calorieën zoals koolhydraten en een deel van het eiwit weglaten, en vooral niet bezuinigen op groenten, kunnen we met veel minder voedsel vooruit. Hoe minder we eten, hoe minder we de aarde belasten en ook hoe gezonder het voor ons is. Uit wetenschappelijke experimenten is gebleken dat mensen die oud worden meestal vrij weinig eten. Als je minder eet, is het wel belangrijk dat wat je eet van goede kwaliteit is. Bezuinig dus niet op gezonde vetten, op een redelijke hoeveelheid eiwit en op de groente die je eet. Het Voedingscentrum raadt aan 0,8-1 g eiwit per kilo lichaamsgewicht te eten. Vermenigvuldig dit met drie om het aantal gram vlees te vinden dat je nodig hebt. Die norm kan je beter aanhouden. Maar voor bijvoorbeeld brood kan je heel goed een vervanger zoeken of er gewoon minder van eten. 

Mijd alle plastic

Het is in het moderne leven bijna onmogelijk om plastic te vermijden. Zo verzon de verkoper van een stukje duurzame shampoobar zijn mooie product in complimenten, een kartonnen doos, maar als vullingsmateriaal voor de verpakking werd plastic gebruikt. Daar was het al flink minder met de ecologische voordelen van de shampoobar. Maar als je even de keus hebt, bijvoorbeeld als je levensmiddelen in de supermarkt koopt, kies dan altijd voor de variant zonder plastic. Neem bijvoorbeeld altijd je eigen draagtassen mee, zodat je geen plastic tassen hoeft te kopen. Kies voor grotere verpakkingen, dat scheelt plastic. Zie je een product in blik of in een kartonnen doos? Kies dan daarvoor. 

Ga niet shoppen omdat je je verveelt

Als je je verveelt kan je beter een wandeling maken of iets in elkaar knutselen. Of afspreken met een vriendin of vriend. Als je gaat shoppen doe je vaak impuls inkopen, want winkeliers zijn er erg goed in om je dingen te verkopen die je helemaal niet nodig hebt. Er zijn genoeg manieren om je beter te voelen, zonder dat je geld uit hoeft te geven. Meestal betekent het uitgeven van geld dat je CO2-uitstoot veroorzaakt. Zuinig leven is vaak ook ecologisch verantwoord leven.

Ga altijd winkelen met een boodschappenlijstje

Ga nooit naar de winkel voordat je een goed boodschappenlijstje hebt gemaakt en koop alleen datgene wat op je boodschappenlijstje staat. Zo voorkom je dat je meer koopt dan je nodig hebt en dat je dingen moet weggooien. 

Koop altijd dingen die lang meegaan

Denk goed na voor je iets koopt. Maak van tevoren op internet een goede afweging van wat het beste product is en wat het langste mee gaat. Kijk ook naar het energiegebruik. Als je iets koopt dat 30 jaar meegaat, is dat het tienmaal zo weinig milieubelasting dan als je iets koopt dat maar drie jaar meegaat. Vaak is een iets duurder alternatief een product dat twee à drie keer zo lang meegaat. Blijf kritisch, want niet alle dure producten zijn kwalitatief even goed.

Als je iets weg wil gooien, kijk dan eerst of je er de kringloopwinkel niet blij mee kan maken

De huizen van de meeste mensen liggen vol met dingen die ze nauwelijks gebruiken. Vaak komt dit door impulsieve winkelaankopen. Als je merkt dat je huis vol raakt, maak dan een overzicht van wat je echt niet kan missen en brengt de rest naar de kringloop of verkoop het op Marktplaats. Waarschijnlijk maak je iemand anders er dan heel blij mee. 

Als je op vakantie gaat, kies dan voor een duurzaam vervoermiddel

Veel mensen gaan meerdere keren per jaar op vakantie. Op vakantie gaan is fijn en verrijkt je geest, maar brengt vaak wel een hogere CO2 uitstoot met zich mee. Vaak zijn er net zo verrijkende alternatieven voor een vliegvakantie waar je ook flink van kan genieten. Zo kun je bijvoorbeeld met de veerboot naar Noorwegen en daar genieten van een treinreis, een wandelvakantie of een fietstocht. Zo reis je veel duurzamer dan als je een vliegticket koopt. 

Ook veel wintersportgebieden zijn prima met de trein of met de bus bereikbaar. En heb je een flinke hoeveelheid vakantiedagen opgespaard? Wat dacht je van een voetreis of een fietsreis naar Santiago de Compostela? Wil je echt duurzaam reizen, boek dan een reis bij Sustainaway. Het aantal reisbestemmingen van Sustainaway groeit elke dag en de mensen achter Sustainaway garanderen dat je reis CO2-neutraal is. 

Ga met je fiets of het openbaar vervoer naar je werk in plaats van met de auto

Het verkeer is één van de grootste energiegebruikers in Nederland. Per kilometer dat je rijdt met een auto, stoot je gemiddeld 109 g CO2 uit. Als je voortaan met een fiets, een elektrische fiets of een speed pedelec naar je werk gaat, kan je 95% of meer van je CO2-uitstoot besparen. Ook hier is het sleutelwoord: gewoonte. Als je alleen naar je werk gaat met de auto als het echt moet, bijvoorbeeld omdat het regent, bespaar je al enorm op de jaarlijkse CO2-uitstoot. 

Bonus: Verhuis naar een goedkoop, klein en energiezuinig huis

Woonlasten nemen een flinke hap uit je maandelijkse inkomen. Dat is niet voor niets, want een groot deel van je energiegebruik en ook je CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door de manier waarop je woont. Als je verhuist naar een kleiner huis, daalt je energierekening behoorlijk en scheelt je dat behoorlijk wat huur.  

Conclusie

Het zijn de gewoontes die pas echt aantikken bij een duurzame levensstijl. Als je jezelf die gewoontes aanleert, kun je echt flink de hoeveelheid CO2 die je uitstoot verminderen en de hoeveelheid plasticdeeltjes die je verspreidt in de omgeving tot nul terugbrengen. Bijkomend voordeel van deze ecologische levensstijl is dat je ook nog flink wat geld bespaart. Je houdt dus geld over om leuke ecologische dingen te doen, bijvoorbeeld een treinreis naar Peking, om een cursus volgen of een voetreis langs de muur van Hadrianus in Engeland!